“Смолоскип свободи”: 50 років тому Василь Макух вчинив самоспалення, протестуючи проти політики СРСР

 

У Дніпрі у вівторок, 6 листопада, вшанували пам’ять Василя Макуха – колишнього вояка УПА, громадського діяча, першого українця, який, протестуючи проти русифікаторської політики радянської влади в Україні і введення радянських військ до Чехословаччини, вчинив акт самоспалення.

6 листопада виповнюється рівно 50 років з дня його смерті, передає “Радіо Свобода“.

Меморіальні заходи, організовані обласним товариством політв’язнів і репресованих, відбулися на Клочківському цвинтарі, де похований Макух і його дружина Лідія.

Вшанувати Макуха прийшла його дочка, дослідники біографії, краєзнавці, письменники, громадські активісти, представники влади, а також представники консульства Чехії.

На цвинтарі під час жалобного заходу пролунали гімни Чехії й України. Як зазначила помічниця консула Чехії у Дніпрі Наталя Андреєва, Василь Макух був першим, хто вчинив самоспалення на знак протесту проти окупації Чехословаччини і про його вчинок знають і пам’ятають у Чехії. Після Макуха були й інші “смолоскипи свободи”.

“16 січня 1969 року чеський студент на Вацлавській площі також підпалив себе на знак протесту проти окупації. Історія повторилася. На Вацлавській площі є пам’ятний знак на честь цього студента”, – зазначила вона.

Три роки тому міська влада Дніпра в рамках “декомунізації” перейменувала вулицю Краснопартизанську на честь Василя Макуха.

Громадська ініціатива щодо встановленні пам’ятника Макухові в місті все ще не втілена в життя.

Фактичну відмову, зазначають ініціатори, отримали й на подання щодо присвоєння Макухові звання Героя України.

Читайте також:
В’ятрович: Воїни УПА не були янголами, бо вбивали. Але…

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна