В’ятрович: Воїни УПА не були янголами, бо вбивали. Але…

Володимир В’ятрович
історик, голова Українського інституту національної пам’яті

(FB)

Не янголи.

Так ми (воїни УПА – “Н”) не були янголами, бо вбивали. Але чи мали ми інший вибір? Чи могли ми сказати: ні, я не братиму до рук зброї, поверніть мені книжку/скрипку чи плуга?

Ми не хотіли ставати вояками, лише — залишитися людьми. Але жили в час, коли друге було неможливим без першого.

Бо чи може називатися людиною створіння, яке спокійно спостерігатиме, як знищують його родину та народ? Чи може зостатися щось людського в істоті, яка не чинитиме спротив постійному приниженню? Яка підставлятиме під удар не лише свою другу щоку, але й щоки коханої чи дитини?

Вони вважали нас недолюдьми, тваринами. Зганяли нас у стада, утримували в стійлах, влаштовували на нас полювання, ставили в довгі черги чекати на смерть.

Лише здатність вдарити у відповідь, забрати життя в ката піднесла жертву до рівня людини. Вони врешті зрозуміли, що мають справу з людьми. Не тому, що відчули, як боліло іншим, яких вони принижували та знищували, а тому що болю завдали їм самим. Болю фізичного й морального, такого, якого може завдати лише людина людині. Тому що звір здатен тільки на вбивство, людина — на помсту й повстання.

Усі побачили: Україна ПОВСТАЄ, як ВСТАЄ на дві ноги істота, що СТАЄ людиною.

Як всі постануть, коли із мертвих до життя покличуть на Суд Божий. І ми готові до відповіді на ньому, тому що взяли на себе відповідальність за свої вчинки. Тому що не дали зробити себе тваринами, з яких Господь не питатиме.

Так, ми не були янголами, але й чорти не жертвують своїм життям ради інших.

Наш вибір — залишатися людьми.

(уривок із книжки В. В’ятровича “(Не)історичні миті”).

Читайте також:
Росія стурбована настільною грою про УПА – УІНП тішиться

Володимир В’ятрович: Я в’їзний до Польщі. То був піар влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна