Допомога Німеччини для України лише зростатиме, — Меркель

оновлюється

У четвер, 1 листопада, до України на запрошення президента Петра Порошенка із офіційним візитом прибула канцлер Федеративної Республіки Німеччина Ангела Меркель.

Глава держави зустрів канцлера Німеччини на ґанку Маріїнського палацу.

Лідери держав прийняли рапорт начальника роти Почесної варти, а військовий оркестр виконав державні гімни Федеративної Республіки Німеччина та України.

Після зустрічі віч-на-віч лідери двох держав провели брифінг.

“Пані Меркель, Ви належите до тих європейських політиків, із якими ми пов’язуємо боротьбу України за відновлення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності нашої держави“, — сказав Порошенко.

За його словами, тема припинення російської агресії була провідною під час переговорів між лідерами України та Німеччини. “Ми обговорили ситуацію на Донбасі й в Криму, зокрема щодо порушень у сфері прав людини. Я навів нові незаперечні докази російських злочинних дій проти України. А також — підтвердив відданість нашої держави Мінським домовленостям і готовність України виконувати усі їх компоненти, зокрема й безпекові”, — наголосив Порошенко.

Ангела Меркель своєю чергою зауважила, що із часу Революції Гідності німецько-українські відносини вийшли на новий рівень.  “Німеччина виступає за територіальну цілісність України і наша підтримка є досить конкретна, ми маємо чіткий план дій. Наша різнопланова, зокрема й фінансова допомога Україні лише зростатиме“, — сказала канцлер.

За словами Меркель, Німеччина є найбільшим донором України щодо гуманітарної допомоги: “Таким чином вдалося пом’якшили жахливі наслідки конфлікту на Донбасі. Наприклад, мова йде про гуманітарне розмінування, яке було здійнене 2014 року. Відтоді ж Німеччина сприяє лікуванню понад сотні українських військових, які постраждали на війні”.

Упродовж чотирьох останніх років німецький уряд виділив понад 490 мільйонів євро на підтримку України. “Зараз ми можемо говорити про додаткові 85 мільйонів євро, які плануємо скерувати на допомогу із працевлаштування молодих українців, шляхом професійної освіти. Чимало нових проектів засновано в Маріуполі, Запоріжжі. Угода про асоціацію із ЄС принесла багато змін в українське суспільство і дала поштовх розвитку відносин між країнами”, — сказала лідер Німеччини.

Вона наголосила, що так звані “вибори” в “ДНР”/”ЛНР”, що заплановані на 11 листопада, не відповідають Мінським домовленостям і зауважила, що “ситуація на Донбасі у цьому плані дуже погана”.

Лідери двох країни також прокоментували оголошення у четвер, 1 листопада, Російською Федерацією санкцій щодо України.

“У цьому списку дуже багато достойних людей — народних депутатів, працівників Адміністрації Президента, урядовців, підприємців та інших. Думаю, що перебування в такому переліку — це як умовна нагорода і визнання. Кажуть, що ті, хто не потрапили у список, навіть ображаються… А якщо серйозно, то Росії варто перестати займатися схожими речами, брацяти зброєю і писати “списки”, а просто піти геть з України і забрати свої війська з нашої землі. Тоді буде мир”, — сказав Порошенко.

“На жаль, ми бачимо, що російська сторона не дотримується Мінських домовленостей і це зумовлює посилення санкцій ЄС щодо цієї держави. Німеччина підтримуватиме й надалі такі заходи щодо Росії“, — зауважила Меркель.

Під час брифінгу німецькі журналісти назвали Меркель “патроном Мінських домовленостей” і запитали, що зміниться, коли вона, ймовірно, покине пост федерального канцлера.

“Щиро зичу пані Меркель залишатися лідером Німеччини та одним із лідерів Європи. Я є оптимістом і наголошую — нам вдасться забезпечити імплементацію Мінських домовленостей, зокрема і в Нормандському форматі. Україна відчуває підтримку всього світу. Продовження конфлікту є абсолютно безперспективним, і Росія це розуміє, і платить високу ціну за свої дії. Ця війна нікому не потрібна”, — підсумував президент України.

Порошенко Меркель 1 Порошенко Меркель 3 Порошенко Меркель 5 Порошенко Меркель 4
<
>
ФОТО: Михайло Марків

Читайте також:
Ангела Меркель готова піти з посади глави ХДС, — Spiegel

Порошенко ще раз обговорив із Меркель Донбас. Вона їде в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна