Радбез ООН: підтримали Україну, не дали слово представниці “ЛНР”, яку привезла Росія

оновлено

Рада Безпеки ООН, яка у вівторок, 30 жовтня, влаштувала слухання щодо ситуації в окупованих областях на Сході України, відхилила пропозицію Росії заслухати представницю так званої “ЦВК ЛНР”.

Голосування відбулося на початку засідання, повідомляє “Укрінформ”.

“Один голос – за, сім – проти, сім – утримались. Таким чином, пропозиція запросити пані Олену Кравченко не було прийняте, оскільки не отримало необхідної кількості голосів”, – зазначив головуючий на засіданні представник Болівії при ООН.

Перед голосуванням постпред Росії Василь Небензя заявив, що Кравченко мала подати “повну картину” про стан справ в Україні.
За його словами, засідання насправді зібране нібито не для розгляду ситуації на окупованих територіях Донбасу, а для “обговорення майбутніх виборів” у невизнаних формуваннях “ДНР/ЛНР”, призначених сепаратистами на 11 листопада.

Водночас представник Швеції Карл Скау від імені групи ініціаторів засідання (Швеції, Нідерландів, Польщі, Великої Британії, США і Франції) наголосив, що виступ представника незаконних формувань “створить небезпечний прецедент” для роботи Ради Безпеки ООН.

Швеція виступила категорично проти визнання законності так званих “місцевих виборів”.

“Так звані вибори на Донбасі, заплановані на листопад, є явним порушенням Мінських домовленостей. Ми закликаємо Росію взяти на себе відповідальність та використати вплив [на окуповані регіони], а також уникнути проведення цих виборів”, – заявив шведський дипломат.

Скау підкреслив: Мінські домовленості чітко передбачають, що вибори на Донбасі мають проходити лише після встановлення відповідних умов у плані безпеки, а також відповідно до українського законодавства, стандартів ОБСЄ і під моніторингом БДІПЛ ОБСЄ.

Представник Швеції також закликав Росію “гарантувати, що збройні формування, які контролюють окремі регіони Донецької і Луганської областей, виконували умови припинення вогню”.

Крім того, за його словами, Москва також має “покласти край всій військовій і фінансовій допомозі цим формуванням”.

Пряма трансляція засідання Радбезу велася на офіційному сайті ООН.

Під час дебатів заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло заявила, що український суверенітет і територіальна цілісність повинні безумовно поважатися.

“ООН наголошує на потребі повної поваги до суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів у відповідності до резолюцій Генасамблеї та Радбезу”, – сказала Дікарло.

Вона також розкритикувала намір так званих “ДНР” та “ЛНР” провести “вибори” на тимчасово окупованих територіях.

“Хочу нагадати, що пов’язані з виборами питаннями згадуються у Мінських угодах у рамках всеохопного пакету й обговорюються у чинних переговорах. Будь-які подібні заходи, вчинені поза конституційними та юридичними правилами України не відповідатимуть Мінським угодами”, – наголосила заступник генсека ООН.

“Ми закликаємо усі сторони виявити необхідну політичну волю та ще раз взяти на себе зобов’язання втілити Мінські угоди, таким чином якомога швидше припинити конфлікт та допомігти повернути мир й стабільність усій Україні”, – підсумувала вона.

Вісім країн-членів Євросоюзу в Організації Об’єднаних Націй закликали владу Російської Федерації зупинити підготовку до незаконних виборів на окупованій частині Донбасу.
До заяви долучилися Британія, Франція, Нідерланди, Польща, Швеція, Італія, Бельгія і Німеччина.
Відповідну заяву від імені цих країн ще перед початком засідання Радбезу ООН зачитала постійний представник Великої Британії при Об’єднаних Націях Карен Пірс.

Британський дипломат заявила, що ця заява демонструє послідовність позиції ЄС щодо України.

“Ми як держави-члени Європейського Союзу повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів.
Ми засуджуємо незаконні так звані “вибори”, заплановані на 11 листопада у непідконтрольних уряду територіях у так званих “Луганській народній республіці” і “Донецькій народній республіці”. Якщо вони відбудуться, ці незаконні вибори суперечитимуть зобов’язанням, зробленим відповідно до Мінських угод та порушать українське законодавство”, – наголошується в заяві.

Підписанти стверджують, що будь-які подібні незаконні вибори будуть несумісними з суверенітетом і територіальною цілісністю України.

“Ми закликаємо міжнародну спільноту об’єднати зусилля, щоб виступити проти цих незаконних виборів, які лише можуть сприяти підриву зусиль, спрямованих на досягнення миру у регіоні. Ми наполегливо закликаємо сепаратистів відмовитись від планів проведення виборів і закликаємо Росію використати її значний вплив з метою зупинити проведення цих так званих виборів”, – додали країни ЄС.

Для того, щоб покласти край війні на Донбасі, необхідно, щоб Росія просто припинила її та виконала свої зобов’язання за Мінськими домовленостями.
Про це заявив постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатре.

“Ситуація в Україні може бути вирішена. Все залежить від Росії”, – наголосив представник Франції.

Він підкреслив необхідність для Росії використати її вплив на сепаратистські угруповання на Донбасі та “гарантувати негайне виконання Мінських домовленостей”.

Французький дипломат також згадав про загарбницьку політику ФР відносно Кримського півострова, наголосивши, що РФ здійснила “незаконну анексію” українського Криму.

У свою чергу Сполучені Штати в ході дебатів назвали порушенням суверенітету й територіальної цілісності України агресивні дії РФ в Азовському морі.
Про це заявив на РБ ООН заступник постійного представника США посол Джонатан Коен.

“Агресивні дії в Азовському морі, де Росія заважає доступу до українських портів, є порушенням суверенітету й територіальної цілісності, підриває міжнародне право”, – наголосив американський дипломат.

За його словами, це заважає як процесу переговорів у нормандському форматі, так і діалогу між представниками США та Росії Куртом Волкером і Владиславом Сурковим.

Крім того, представник США також заявив, що вибори, які Росія хоче влаштувати на окупованих територіях Донбасу, перешкоджають імплементації Мінських домовленостей.

Коен наголосив, що вибори мають проводитися згідно з українським законодавством і за стандартами ОБСЄ.

“Заплановані вибори не відповідають цим вимогам… Мінські угоди закликають до роззброєння незаконно озброєних формувань. Росія використовує ці так звані “вибори” для досягнення власних цілей”, – додав американський дипломат.

Він укотре заявив, що Сполучені Штати “знову засуджують дестабілізуючі дії РФ в Україні”.

“Ми оголосили про те, що санкції, накладені на Росію, не будуть зняті до повного виконання Мінських домовленостей”, – резюмував Коен.

У свою чергу постійний представник України при ООН Володимир Єльченко на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що незаконні вибори на Донбасі, які Росія має намір провести 11 листопада, можуть слугувати підґрунтям до нового циклу російської агресії на українській території.

“Ніхто з нас не має кришталеву кулю, щоб поглянути у майбутнє… але є ознаки того, що так звані “вибори” можуть слугувати як стартовий майданчик в напрямку нового циклу російської збройної агресії”, – наголосив Єльченко.

Він заявив, що в реальності незаконні вибори, заплановані на 11 листопада, призведуть до того, що ватажки озброєних бандформувань опиняться у кріслах незаконних органів.

“Це ніщо інше, як провокація, наруга над Мінськими угодами та суверенітетом України”, – заявив посол.

“Дуже прикро, що Кремль обрав шлях подальшого загострення ситуації замість повного виконання Мінських угод”, – відзначив дипломат.

За його словами, такі дії Росії лише підірвуть Мінські угоди та завдадуть серйозної шкоди міжнародним зусиллям з урегулювання ситуації на Донбасі, яка виникла в результаті російської військової агресії та окупації частин української території.

Читайте також:
Штовханина в ляльковому театрі: “вибори” в ОРДЛО та їх значення для України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна