Австрія повернула українцям листи з 1941-го року

 

Понад тисяча листів з Другої світової війни нарешті дісталися пункту призначення. Австрія повернула Україні кореспонденцію, яка свого часу потрапила до рук нацистів.

Історики розшукали людей, батькам яких ці листи колись були адресовані, повідомляє Deutsche Welle.

Повідомлення не встигли надіслати, коли Кам’янець-Подільський захопили нацисти у червні 1941 року.

Австрійський офіцер Густав фон Шлегер, який сам був поштарем, знайшов на поштамті коробки із листами червоноармійців та місцевих мешканців. Він не читав їх і не викинув у смітник, а відправив у Відень до архіву. Так вони пролежали недоторканими до 2009 року, аж поки їх не передали Україні.

Зрештою, історики доставили втрачену пошту нащадкам адресатів.

“Це дуже зворушливо, я вкрай схильована. Передусім, це — історія моєї родини. Коли я народилася, то цих людей уже не було з нами”, — розповідає родичка одного з адресатів Зоя Польова.

Володимир Кондрянський, також родич того, кому був адресований лист, говорить, що дуже приємно побачити почерк рідних людей, адже це все було написано аж 77 років тому.

Кількість листів у чотирьох коробках — 1215, уже 651 із них знайшов свій дім. Послання описують початок війни, у них люди розповідають про свої переживання та страхи.

“Ці листи мають дійти до своїх рідних. Знаєте, вони навіть об’єднують сім’ї”, — говорить співробітниця Національного музею історії України у Другій світовій війні Світлана Даценко.

Читайте також:
Україна посіла перше місце в рейтингу доступу до архівів КДБ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна