Ядерна війна Росії проти США відбудеться в Європі, — The Guardian

 

Рішення президента США Дональда Трампа вийти з угоди про ліквідацію ракет малої і середньої дальності стане потужним ударом по глобальній, а зокрема по європейській безпеці.

Про це на сторінках The Guardian пише генеральний секретар “Кампанії за ядерне роззброєння” Кейт Хадсон. Вона зауважує, що договір, який Рональд Рейган і Михайло Горбачов підписали у 1987 році, заборонив ядерні ракети наземного базування з радіусом дії від 500 до 5500 кілометрів. Це призвело до знищення близько 2700 ракет малої і середньої дальності.

Це означає, що ракети SS-20 зникли з континентальної Європи, а крилаті — із теренів Великої Британії.

“Розірвання договору стане моментом кінця обмежень ядерних арсеналів, про які вдалося домовитися наприкінці 80-х. Це відкриє шлях для повернення в Європу крилатих ракет такого типу, який має лише одну мету: ядерна війна між США і Росією на території Європи. Ми це розуміли понад тридцять років тому і ми мобілізувалися проти цього”, — йдеться у тексті.

Хадсон наголошує, що договір про ліквідацію ракет малої і середньої дальності був результатом масового міжнародного протесту проти ядерної ескалації у 80-х роках.

“Кампанія з ядерного роззброєння” теж брала в цьому участь і мобілізувала сотні тисяч людей. І зараз теж потрібно твердо виступити проти повернення ядерної ескалації Холодної війни. Тому “Кампанія” знову закликає людей дати відсіч цим крокам”, — зазначила очільниця КЯР.

Читайте також:
Болтон у Москві пояснив, чому США вийдуть із договору про ракети

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.