Верховний Суд визнав, що “євробляхи” не порушують Митний кодекс

 

Верховний Суд України визнав законним користування автомобілем з іноземною реєстрацією, який де-юре був ввезений в Україну “з метою транзиту”, а де-факто – для тривалого користування.

Про це 22 жовтня повідомила прес-служба ВСУ.

Користування або розпорядження транспортними засобами особистого користування, які ввезені з метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням, передбаченим у ч. 2 ст. 469 Митного кодексу України.
Такого висновку дійшов Верховний Суд, розглянувши в касаційному порядку позов фізичної особи до митниці про скасування постанови, якою позивача визнано винним у вчиненні порушення митних правил, передбачених ч. 2 ст. 469 МК України, та накладено на нього штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн.)”, – зазначено в повідомленні.

Відповідне рішення Верховний Суд ухвалив 1 жовтня у справі за позовом, який подав адвокат Михайло Козинець.

Чоловік просив скасувати постанову, якою його визнали винним у порушенні митних правил та оштрафували на 8500 гривень.

Позивач, будучи власником автомобіля з реєстраційним номером Естонії і не знятого там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України. з метою транзиту… Водночас під час судових засідань чоловік визнав, що ввіз автівку для тривалого користування, а режим “транзит” заявив, щоб уникнути необхідності розмитнення, констатують у ВСУ.
Ще у 2016 році суд першої інстанції на Хмельниччині став на бік водія, але пізніше апеляційний суд все ж визнав його винним.

У свою чергу, Верховний Суд наголосив, що у Митному кодексі не йдеться про порушення щодо товарів, які ввезені тимчасово.

“За таких обставин колегія суддів Касаційного адміністративного суду вважає обґрунтованим висновок суду першої інстанції про скасування оскаржуваної постанови, оскільки в діях позивача відсутній склад порушення митних правил, передбачений ч. 2 ст. 469 МК України”, – сказано в повідомленні.

Як інформувала “Новинарня“, 11 липня власники авто на “євробляхах” блокували Урядовий квартал і Верховну Раду з вимогою лібералізувати законодавство щодо правил ввезення вживаних машин із Європи.

Читайте також:
Рада розійшлася до осені, але прийняла за основу закон про “євробляхи”

У питанні “євроблях” законність не є тотожною справедливості,
– Шалайський

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.