У питанні “євроблях” законність не є тотожною справедливості, – Шалайський

 

Олекса Шалайський
журналіст, головний редактор видання “Наші гроші”

Євробляхи, закон і справедливість (FB)

Побачив, що противники “блях” (спрощеного ввезення авто на єврономерах – “Н”) почали використовувати один аргумент, але з подивом виявили, що він «не зайшов». І “лайків-шерів” небагато, і дискусія під постом розгортається не в той бік…

Аргумент приблизно такий: “Чекаємо тепер пікетів бурштинокопачів, торговців наркотиками і контрабандистів…”

Логіка нібито залізна: і там, і тут – порушники закону. Але саме цей аргумент і не спрацював.

Насправді нічого дивного. Бо, окрім закону, існує ще таке поняття, як право, яке, до речі, вважається вищим від закону. А право вже напряму корелюється із такою штукою, як “справедливість”.

І от, судячи з “бляхарських” дискусій – занадто багато людей вважає, що в даному випадку законність не є тотожною справедливості. І навпаки – пікети бурштинокопачів, контрабандників etc будуть приречені на невдачу, незважаючи на позірну подібність протестів.

Зрозуміло, що виміряти справедливість важко. Коли я запитав у голови Конституційного Суду Станіслава Шевчука, за яким принципом можна визначити несправедливість закону, той послався на цитату Августина: “Я не можу дати визначення Бога, але точно знаю, що таке безбожжя”.

Тому, думаю, єдиний шанс виміряти “справедливість” конкретного народу у конкретний історичний час – це соціологія.

Звісно, ніхто не буде проводити соцопитування по “бляхах”. Але вистачить просто ковзнути оком по “кривавих дискусіях” в ФБ, щоб зрозуміти: принаймні половина учасників відстоює не закон, а саме справедливість. І це ще ми селян не запитали, яких не дуже багато в цій соцмережі.

Мені прикро, що багато розумних людей, ставши критиками “блях”, не помічають “концепції справедливості” в принципі. Причин я не знаю. Чи то відлуння радянського наративу, чи то людська гординя: “у мене авто є, то хай більше ні в кого не буде”, чи щось інше.

Я особисто хотів би бачити державу, яка опирається не лише на створений собою закон, а й на право. А для цього потрібно зважати не лише на свою думку, навіть якщо вона геніальна. 🙂

Читайте також:
Рада розійшлася до осені, але прийняла за основу закон про “євробляхи”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна