Фінська журналістка виграла суд проти кремлівських тролів

 

Суд в Гельсінкі засудив до 22 місяців ув’язнення засновника та головного редактора прокремлівського сайту “MV-Lehti” Іллю Яніцкіна, про це повідомила фінська громадська телерадіокомпанія Yleisradio, передає DW.

Яніцкін визнаний винним у 16 пунктах, серед яких — дифамація, образи щодо етнічної групи, порушення авторських прав.

Позов подала кореспондентка Yleisradio Джессікка Аро, яка є ініціаторкою кампанії з бойкоту організацій, що розміщували свою рекламу на прокремлівському сайті. Вона стала об’єктом онлайн-цькування.

Другим позивачем була людина, що опікується питаннями, пов’язаними з біженцями.

Журналістка звинуватила поширювачів кремлівської пропаганди у Фінляндії у переслідуванні, поширенні неправдивої інформації із обставинами, які обтяжують покарання, і підбурюванні до дифамації.

Аро із 2014 року вивчає поширення у своїй країні проросійської пропаганди через соціальні мережі. В рамках дослідження журналістка поспілкувалася зі співробітниками “фабрики тролів” в Санкт-Петербурзі. Після цього її почали систематично переслідувати в соцмережах і погрожувати їй.

Ще один обвинувачуваний у справі прокремлівських тролів, Йохан Бекман, який називає себе “представником донецького сепаратистського руху”, засуджений до одного року умовно.

Суд зобов’язав Яніцкіна, Бекмана і ще одну людину виплатити постраждалим компенсацію в розмірі 136 тисяч євро.

Читайте також:
Президент Фінляндії вважає війну на Донбасі найбільшою проблемою Європи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна