РПЦ розриває зв’язок із Константинопольським патріархатом

оновлено

Російська православна церква припиняє подальше євхаристійне спілкування із Константинополем.
Таку заяву зробив очільник відділу внутрішніх церковних зв’язків  РПЦ митрополит Іларіон, повідомляє ТАСС.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Синоду РПЦ в Мінську в понеділок, 15 жовтня, “у зв’язку з посяганням Константинопольського патріархату на канонічну територію Російської православної церкви”.

Цей крок РПЦ став відповіддю на ухвали собору Константинопольського патріархату від 11 жовтня про подальший процес надання автокефалії (незалежності) православній церкві України.
Крім того, Вселенський патріархат зняв анафему з патріарха УПЦ Київського патріархату Філарета, митрополита УАПЦ Макарія і скасував документ 17-го століття про церковну анексію України Москвою.

“Спілкування із розкольниками та відлученою в іншій Помісній церкві особою з усіма висвяченими ними єпископами і кліриками, посягання на чужі канонічні уділи, спроба відректися від власних історичних рішень і зобов’язань — все це виводить Константинопольський патріархат за межі канонічного поля і, на велику нашу скорботу, робить неможливим для нас продовження євхаристійного спілкування з його ієрархами, духовенством і мирянами”, — йдеться у офіційній заяві РПЦ.

У РПЦ вказують, що “відтепер і надалі до відмови Константинопольського патріархату від прийнятих ним антиканонічних рішень для всіх священнослужителів Російської православної церкви неможливе співслужіння з кліриками Константинопольської церкви, а для мирян — участь в обрядах, що здійснюються в її храмах”.

За словами Іларіона, предстоятель УПЦ Московського патріархату митрополит Онуфрій був присутній на синоді РПЦ з початку до кінця та підтримав ухвалене рішення щодо Вселенського патріархату.

Раніше РПЦ анонсувала “певні рішення щодо України” на синоді в Мінську.

Перед синодом патріарх Московський Кирило зустрівся з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.
Білоруський лідер влаштував йому теплий прийом: лідеру РПЦ виділили для пересування Мінськом “Мерседес” з держномером 0002.

Засідання синоду почалося з затримкою і тривало понад сім годин. Обговорення відбувалося за зачиненими дверима, інформує ВВС.

У дпідсумковому окументі йдеться про те, що рішення Константинопольського патріархату щодо України “беззаконні” та ухвалені “в односторонньому порядку” без урахування закликів РПЦ і “братських помісних церков”.

Рішення припинити євхаристійне спілкування означає, що віряни РПЦ не можуть причащатися в храмах Константинопольського патріархату, а священики та ієрархи не зможуть здійснювати спільних богослужінь.

Такий крок – найвища міра інституційних церковних санкцій.

Синод РПЦ також закликав лідерів та синоди інших помісних православних церков до “належної оцінки вищезгаданих антиканонічних діянь Константинопольського патріархату”, а також до “спільного пошуку шляхів виходу з тяжкої кризи”.

Як повідомляла “Новинарня“, до цього Російська православна церква лише погрожувала розривом зв’язків із Константинополем.

Читайте також:
Автокефалія церкви України може стати приводом для нової інтервенції Путіна,
– FT

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна