Нетипові лекції, лазерне шоу і “Тартак”: 13 жовтня в Києві відбудеться фестиваль “Історія:UA”

 

З нагоди Дня захисника України і Дня створення УПА в суботу, 13 жовтня, Український інститут національної пам’яті проводить масштабний фестиваль “Історія:UA”.
Цього дня в парку Шевченка та Червоному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбудуться численні презентації, лекції відомих істориків, книжкові виставки, дитячий майданчик, а також концерт українських музичних зірок та світлове лазерне шоу.

Про це на прес-конференції розповіли організатори фестивалю.

“Популяризація історії – одне з головних завдань Інституту національної пам’яті. Для того, щоб минуле ставало популярним, воно має бути цікавим. Тому ми започаткували фестиваль “Історія.UA”, на якому демонструємо, як розповідати нашу історію, використовуючи нові підходи: арт-плакати, ігри, відео-історії, лекції на історичні теми, що виходять за межі шкільного підручника, різноманітні дискусійні майданчики, де можна зустрітися з однодумцями і відкрити для себе невідомі факти”, – зазначив голова УІНП Володимир В’ятрович.

Спеціально до фестивалю Інститут нацпам’яті підготував кілька новинок, які вже викликали неабиякий інтерес: дитячу настільну гру “УПА – відповідь нескореного народу”, книгу “Усна історія російсько-української війни”, присвячену бійцям добровольчих батальйонів, та проект “Відеоісторія” (теми “Як творилася держава. Українська революція 1917-21 рр.” та “За що боролася Українська повстанська армія”).

Також великий резонанс викликала серія арт-плакатів “Військова еліта Української революції 1917-21 рр.”, що виводить у публічний простір осучаснені образи найкращих командирів Перших визвольних змагань.

Крім цього, на фестивалі презентують “Мілітарний атлас Києва «1918: переможні бої»”, який розказує про боротьбу за український Київ сто років тому. На карті можна побачити місця, де відбувалися ключові переможні битви січня 1918 року в Києві, дізнатися про розташування частин Армії УНР і навіть місця проживання бойових командирів українського війська.

Читайте також:
УІНП підготував серію арт-постерів
“Військова еліта Української революції 1917-1921 років”

Усі презентації та лекції відбуватимуться в суботу в аудиторіях історичного факультету Київського національного університету ім. Шевченка (Червоний корпус).

Завершиться фестиваль великим гала-концертом за участю Христини Панасюк, гуртів “Тінь сонця” і “Тартак”, а також учасників проекту “Пісні війни” – дуетів відомих артистів та учасників бойових дій.

Перед виступом “Тартака” на стіні Червоного корпусу КНУ глядачі зможуть побачити світлове лазерне шоу “Історія українського війська”, де за три хвилини можна буде простежити ґенезу українських захисників від дружинників князя Святослава до сучасних бійців ЗСУ.

“Нам, як музикантам, хочеться подякувати нашим захисникам і побажати їм, щоб якнайшвидше настала перемога і ми перейшли до інших форм нашої боротьби. Фронтів дуже багато, і історичний та культурний фронт – одні з них, не менш важливі, ніж передова, бо це боротьба за національний дух українців, за наше відродження”, – коментує лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк.

“То ж запрошуємо усіх відзначити День захисника України з нами. Цей день ще доволі новий у нашому календарі. І ми сподіваємося, що запропонований нами формат стане традиційним для його відзначення”, – каже голова УІНП Володимир В’ятрович.

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ “ІСТОРІЯ:UA”
ДО ДНЯ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ

вхід безплатний

12.00 – урочисте відкриття

12.00 – початок виставок УІНП, функціонування фотозон, книжкової виставки, виставки зброї, функціонування дитячого майданчику, роботи військової пошти

12.00–18.00 ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ЧАСТИНА
Червоний корпус Київського національного університету імені Тараса Шевченка, історичний факультет

12.15–13.00 – презентація гри «УПА – відповідь нескореного народу».
Учасники: Володимир В’ятрович – голова УІНП, Юрій Смертига – розробник настільних ігор, Володимир Поліщук – співробітник УІНП

13.00–13.45 – лекція «Капеланський рух в добу Української революції».
Спікер: кандидат історичних наук Тарас Пшеничний

13.00–13.45 – презентація популяризаційних плакатів «Військова еліта Української революції 1917-1921 років».
Учасники: Володимир В’ятрович, Тетяна Швидченко – засновниця “Експертного корпусу”, Михайло Дяченко – художник, Олена Халімон – співробітниця УІНП

13.45–14.30 – лекція «Ветерани “по-радянськи”: міфи і реалії».
Спікер: кандидат історичних наук Микола Боровик

13.45–14.45 – презентація книги «Усна історія російсько-української війни», випуск 4-й.
Учасники: Тетяна Ковтунович – співробітник УІНП та Владислав Мороко – директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігії Запорізької ОДА

14.45–15.30 – презентація “Мілітарного атласу Києва: переможні бої 1918”.
Презентує: ГО “Експертний корпус”
Учасники: Роман Кулик – співробітник УІНП, ГО “Експертний корпус”, Тетяна Швидченко

15.30–16.15 – презентація проекту «Відеоісторія». Теми: «Як творилася держава. Українська революція 1917-1921», «За що боролась Українська повстанська армія»
Учасник: Ганна Байкенич – співробітниця УІНП

16.15–17.00 – лекція «Дорогою на Схід: рейд УПА на Житомирщину та Київщину в квітні 1944 року».
Спікер: доктор історичних наук Іван Патриляк, декан історичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка

17.00–17.45 – майстер-клас із пошуку в архівах «Бази даних: від бідона до інтернету».
Спікер: Володимир Бірчак, Центр досліджень визвольного руху

17.00–17.45 – «Підготовка старшинських і підстаршинських кадрів: досвід УПА».
Спікер: історик Олександр Понипаляк

18.00 – 22.00 КОНЦЕРТ
Велика сцена у парку Тараса Шевченка

  • виступ військового оркестру
  • Христина Панасюк
  • учасники проекту #ПісніВійни за участю дуетів відомих музикантів та учасників бойових дій
  • гурт «ТІНЬ СОНЦЯ»
  • світлове лазерне шоу «Історія українського війська»
  • гурт «ТАРТАК»

Партнерами фестивалю “Історія.UA” виступили Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Центр досліджень визвольного руху та ГО “Експертний корпус”.

Інформаційні партнери: “Новинарня“, “Укрінформ”, “Суспільне:UA”, “Еспресо TV”, “Радіо Свобода”, “Громадське радіо”, “Країна FM”, “Главком”, “Депо”, “Газета по-українськи”, “Історична правда”, “Україна молода”.

Нагадаємо, фестиваль “Історія:UA” вперше відбувся 2017 року.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна