Більшість містян в Україні підтримують обмеження на ввіз російських книжок. ІНФОГРАФІКА

 

Майже половина мешканців міст в Україні – 47,6% – нічого не знають про заборону на ввезення іноземної літератури антиукраїнського змісту. Найбільше таких на Сході (64,4%), найменше – у Центрі (33,8%). На Заході (37,1%) та Півдні (38,2%) приблизно однаково.
Водночас більшість опитаних – підтримують такі санкції.

Як передає “Новинарня“, такі дані показало соціологічне дослідження, яке провела компанія Pollster на замовлення новоствореного Українського інституту медіа та комунікації.

33,5% опитаних (серед тих, які чули про заборону) кажуть, що ця заборона ніяк на них не вплинула.

Лише 7,8% опитаних містян кажуть, що після впровадження заборони на ввіз літератури антиукраїнського характеру почали більше читати українську літературу, а 8% – стали більше шукати в інтернеті інформацію, що недоступна в українських друкованих джерелах.

52,8% опитаних жителів міст вважають, що держава має стимулювати розвиток українського книгодрукування шляхом регулювання ввозу літератури російських видавництв (підтримують повністю або переважно).

Найбільшу підтримку такі дії держави отримали на Заході (78,2% опитаних підтримують цю ідею), найменшу – на Сході (37,5%) та Півдні (39,4%).

40,1% опитаних – не підтримують такі дії держави. На Заході таких 18%, у Центрі – 32,4%, на Півдні – 51,2%, на Сході – 52,4%.

“Питання популяризації читання об’єднало всі регіони. Підтримують думку про те, що компанія з популяризації читання позитивно вплине на розвиток українського книжкового ринку, переважна більшість опитаних містян – 78,6%, тоді як не підтримують – 13,7%”, – розповіла про результати опитування представниця УІМК Діана Дуцик.

На запитання про те, яких книг не вистачає українською мовою, респонденти найчастіше відповідали, що: сучасної літератури різних жанрів у перекладах українською – 26,5%; фахової та бізнес-літератури – 23,8%; науково-популярної літератури – 23,3%.

32% опитаних сказали, що їм вистачає книг українською мовою (найбільше таких на Сході – 59,7%; менше на Півдні – 20,1% та в Центрі – 13,5; найменше на Заході – 5,8%).

Опитування проводилося з 21 серпня по 2 вересня 2018 року. Методом онлайн-анкетування було опитано 1001 респондентів у віці 18 років і старші, які мешкають у 120 містах в усіх областях України. 

Як інформувала “Новинарня“, Верховна Рада ухвалила закон для обмеження доступу в Україну “рашистської” літератури у грудні 2016 року.

Читайте також:
Держтелерадіо підготувало проект санкцій проти книжкових видавництв РФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна