ООС: активно працює важка зброя, чотири бойовики знищені

оновлено

Упродовж минулої доби, 23 вересня, окупанти 35 разів відкривали вогонь по позиціях українських військ. При цьому противник 13 разів застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.
Про це йдеться в ранковому зведенні прес-центру Об’єднаних сил.

Протягом минулої доби ворог здійснював обстріли позицій українських військових в районах населених пунктів Кримське, Луганське, Новолуганське, Шуми, Південне, Майорськ, Піски, Авдіївка, Чермалик, Павлопіль, Гнутове, Водяне, Лебединське та Широкине.

Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Крім того, з мінометів калібру 82 мм ворог обстрілював позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Луганське, Новолуганське, Шуми, Південне та Майорськ.
Опорні пункти наших військ біля Луганського та Новолуганського противник також накривав вогнем із мінометів 120-го калібру. По позиціях біля цих двох населених пунктів на Світлодарському напрямку окупанти застосували важке озброєння найбільше – 10 разів.
Позиції Об’єднаних сил поблизу Гнутового були обстріляні з озброєння БМП.

Внаслідок обстрілів троє військовослужбовців ЗСУ отримали поранення.

За даними розвідки, чотирьох бойовиків минулої доби знищено та ще чотирьох поранено.

ОНОВЛЕНО. Як розповів на денному брифінгу речник МОУ Максим Праута, за добу підрозділи Збройних сил України 12 разів були змушені відкривати вогонь у відповідь.

Наразі стан здоров’я трьох поранених армійців — задовільний, їм надається уся необхідна медична допомога.

Речниця ОС Вікторія Данильчук уточнила, що двоє поранених – на Світлодарському напрямку (від застосування мінометів 120-го калібру поблизу населеного пункту Миронівський), один – під Горлівкою (на ділянці Майорськ—Шуми—Південне).

Від початку поточної доби, 24 вересня, станом на 7:00, противник тричі обстріляв позиції Об’єднаних сил, в тому числі – із важкого озброєння. Так, опорні пункти наших військ поблизу населених пунктів Кримське та Широкине окупанти обстрілювали з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а по захисниках Південного здійснили вогневий наліт із застосуванням мінометів 120-го калібру. Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

Увечері 23 вересня українська сторона СЦКК на сторінці операції Об’єднаних сил у Facebook також інформувала про провокативні обстріли бойовиками цивільної інфраструктури Авдіївки і тимчасово окупованої Горлівки. При цьому сепаратисти поклали провину на ЗСУ.

“23 вересня підконтрольні бойовикам ЗМІ оприлюднили інформацію про нібито обстріл Збройними силами України житлового сектору Горлівки, внаслідок чого були пошкоджені 12 будинків по вулицях Нансена та Артилеристів”, – йдеться в повідомленні.

За твердженням бойовиків, вогонь вівся начебто з напрямку підконтрольного Україні Торецька (шахта “Південна”) із загальною витратою у 135 боєприпасів. Жертв серед цивільного населення при цьому зареєстровано не було.

“Відповідний провокативний обстріл дійсно мав місце, але його було здійснено з району колишнього бетонного заводу у Горлівці зі 120-мм міномета з використанням чотирьох боєприпасів”, – наголошує українська сторона СЦКК.

“Даний факт вкотре підтверджує злочинні наміри збройних формувань Російської Федерації скомпрометувати Збройні сили України, поклавши на них відповідальність за порушення режиму припинення вогню, недотримання Мінських домовленостей та завдання шкоди цивільному населенню”, – зазначається у повідомленні.

Також ішлося про те, що іншу провокацію бойовики вчинили 23 вересня в Авдіївці, обстрілявши працівників підприємства “Вода Донбасу”, які виконували аварійно-відновлювальні роботи з ліквідації пошкоджень Південно-Донбаського водоводу.

Обстріл здійснювався із застосуванням станкових та ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Повідомляється, що роботи були негайно припинені, цивільних працівників евакуйовано. Без подачі води залишаються Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка, Курахове, Павлопіль, Селидове та Волноваха.

Читайте також:
За час “шкільного перемир’я” обстрілів побільшало на 30%, – ОБСЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.