Порятунок із “Хоттабичем”. У Збройних силах створюють єдину систему медичної евакуації

 

автор: Олена Шарговська

У Збройних силах України створюють новий підрозділ із медичної евакуації. Координуватиме його Ілля Лисенко, відомий як Хоттабич.
Уже в середині жовтня екіпажі почнуть підготовку, запрацювати в повну силу проект має до червня 2019 року. Мета амбітна: переформатувати систему медичної евакуації ЗСУ.

До шпиталю – з “медеваком”

Експериментальний підрозділ формується на базі 65-го мобільного госпіталю і має відповідати стандартам НАТО. Ці новації – частина цілісної програми.

На початку 2018 року був створений єдиний орган управління – Головне військово-медичне управління об’єднало відповідні структури Збройних сил і Міноборони. Створена і підписана міністром оборони програма розвитку медичної служби ЗСУ до 2020 року. Вона покликана привести медслужбу ЗСУ до стандартів НАТО. Одним з елементів програми є медична евакуація. Зміни мають відбутися, починаючи з тактичного і завершуючи стратегічним рівнем.

Новостворений підрозділ забезпечуватиме евакуацію на першому етапі – на тактичному рівні.

Медевакуація, 2015 рік

Поранених із поля бою, як і раніше, евакуюватимуть силами бойових підрозділів, а далі вже до шпиталю бійця везтиме бригада “медеваку”. Таким чином, екіпажі “медеваку” заберуть на себе частину навантаження медиків батальйону. З іншого боку, відпаде потреба залучати висококваліфікованих лікарів до евакуації, що є неефективним використанням ресурсів.

Ігор Хоменко. Фото: Міноборони

Оскільки зараз медична служба ЗСУ підпорядкована не повністю вся Головному військово-медичному управлінню, а військова ланка підпорядкована командирам, то за евакуацію на тактичному рівні відповідають командири, але проводять її медики медичної служби. Тому, щоб цей процес був єдиний під одним керівництвом, створюється експериментальний підрозділ, а в Головному військовому управлінні створюється відділ медичної евакуації”, – окреслив суть змін на організаційному рівні полковник медичної служби Ігор Хоменко, начальник Головного військово-медичного управління, начальник медичної служби ЗСУ.

“Так ми будемо управляти цим процесом, починаючи від самого переднього краю і закінчуючи головним військовим управлінням”, – наголосив Ігор Хоменко.

18 екіпажів на “Богданах”
без виведення в тил

До “медеваку” напочатку увійдуть 18 екіпажів санітарних автомобілів “Богдан-2251”. Частина машин уже отримані, до кінця року будуть всі.

Санітарний автомобіль “Богдан-2251”

Склад екіпажу – старший бойовий медик, бойовий медик і водій-санітар.

Всі бійці нового підрозділу пройдуть вишкіл у 205-му навчальному центрі в Десні за відповідними програмами: 68w, TCCC.

Цей підрозділ постійно перебуватиме в зоні бойових дій і забезпечуватиме евакуацію за територіальним принципом у зоні своєї відповідальності – незалежно від ротацій бригад.

Згодом такі підрозділи будуть створені на базі й інших мобільних госпіталів.

Ігор Хоменко обіцяє однаковий рівень оснащення та обов’язкове навчання бойових медиків за сучасними стандартами. Важливо, що нова техніка постійно працюватиме на фронті, а не буде виводитись разом із бригадами під час ротацій.

“Кардинальна відмінність від того, що було раніше, полягає в тому, що основним у “медеваку” є екіпаж – підготовані люди, заточені під те, щоб боротися за людське життя”, – наголосив Ілля Лисенко.

У 2014 році він створив добровольчий медичний підрозділ ASAP Rescue, а півтора місяці тому підписав контракт із ЗСУ на рік.
Тепер Хоттабтч – координатор з питань медичної евакуації Головного військово-медичного управління ЗС України.

Ілля Лисенко “Хоттабич”. Фото: Міноборони

Окрім підготовки, в тренінговому центрі планується щопівроку проводити переатестацію і додаткове навчання екіпажів “медеваку” – “щоб не допускати помилок і втрат серед особового складу”.

Важливим моментом координатор назвав злагодженість роботи екіпажу і налаштованість працювати на будь-якій техніці – від “Богдана” і “Хамера” до МТЛБ й вертольота.

Передбачається, що “медеваківці” володітимуть необхідним медичним обладнанням, з яким “не розлучатимуться, як солдат зі своїм автоматом, і в будь-який час доби готові до виконання задачі”.

Добровольчі підрозділи
запрошуються до “медеваку”

Суттєвим аспектом формування підрозділу є відбір людей. Ним займається Ілля Лисенко. Каже, відтоді як у серпні виклав анкету для охочих, отримав уже 106 відповідей. Значна частина з них – колишні добровольці, що воювали в складі таких волонтерських об’єднань, як “Госпітальєри”, ПДМШ, АСАП та інші.

“Я хочу, щоб це неодмінно прозвучало: всі добровольчі медичні підрозділи будуть з радістю розглядатися як частина медевака Збройних сил України. Ласкаво просимо до ЗСУ, підписуємо контракт і виконуємо задачі, для яких ми, власне, стали добровольцями – у спільному стандарті якості, знань, медичного обладнання, спільної системи евакуації Збройних сил” , – наголосив Ілля Лисенко.

Парамедик Геннадій М’ясоєдов із команди “Вітерець” під час медичної евакуації в зоні АТО, 2015 рік.
Фото: FB Іван Любиш-Кірдей

Читайте також:
Війна і творчість Мишка Адамчака – водія-парамедика й музиканта “КораЛЛів”

У планах – медичний спецназ
та онлайн-контроль із Києва

У планах – створення такої системи, коли процес евакуації можна буде контролювати онлайн з Києва.

“Система координуватиме дії, відстежуватиме порядок наповнення команд, фіксуватиме це все. Таким чином у нас з’являється можливість працювати над своїми помилками”, – пояснив Хоттабич.

“У перспективі ми бачимо, що створюється не просто підрозділ медевакуації, а глобальна система медичної евакуації і рятувальних операцій Збройних сил України, яка може працювати в будь-якій частині України, включно з техногенними катастрофами”, – розповів Ілля Лисенко.

У мріях також створення “медичного спецназу” – ще краще оснащеного і підготованого.

Далі в планах розвитку медевакуації – операційно-тактичний рівень: евакуація з мобільних госпіталів до Харкова і Дніпра, і потім – стратегічний – з цих міст у військово-медичні клінічні центри та національний військово-медичний клінічний центр, включно з аероевакуацією.

Читайте також:
Міністр оборони нагородив волонтерів за врятовані життя. ФОТО

“5 – 300, 2 – 200. ТІЛЬКИ НЕ СПИ!” Розповідь волонтерки,
яка рятувала поранених під Станицею Луганською

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна