У Києві помер відомий політик і журналіст, екс-голова Нацради Віталій Шевченко

У середу, 19 вересня, в Києві після тривалої хвороби на 65-му році життя помер відомий український політик, державний діяч, журналіст і письменник Віталій Шевченко.

Віталій Шевченко був одним із засновників Народного руху, народним депутатом України в парламенті 2-го, 3-го, 4-го скликань (1994-2005) від фракцій НРУ, УНР, УНП.

Обіймав посаду голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в 2005-2009 рр. (перший голова, обраний самою Нацрадою).

Віталій Шевченко – батько посла України в Канаді Андрія Шевченка, колишнього журналіста і народного депутата.

Як повідомила дочка Віталія Шевченка Богдана, похорон відбудеться у п’ятницю, 21 вересня.
Прощання – об 11:00-12:00 у Спілці письменників України (вул. Банкова, 2); панахида і поховання – о 13:00, Вознесенська церква, Байкове кладовище.

Віталій Федорович Шевченко народився 23 червня 1954 року в Ічні на Чернігівщині, до обрання у владу жив і працював у Фастові Київської області.

Шевченко-старший займався самвидавом, перебував під наглядом КДБ. Він одним першим в українській журналістиці написав серію публікацій про юнаків, загиблих в Афганістані, в яких розповідалося про жахливі наслідки війни, розв’язаної СРСР.

У 1991-му Віталій оприлюднив секретні документи про наслідки Чорнобильської катастрофи, а влітку того ж року виступив із циклом лекцій про аварії на ЧАЕС в містах Канади.
Працював у газеті «Ukrainian News» (Едмонтон) як переможець всеукраїнського конкурсу молодих фахівців-ринковиків.

Був депутатом Київської обласної ради, керівник опозиційної меншості (1990—1994), головою Фастівської міськрайонної організації Руху Київської обл. (1992—1994). На Фастівщині 1994 року вперше пройшов до парламенту.

Шевченко працював головним редактором та головою редакційної ради газети “Час-Time” (1994—1996), шеф-редактором якої був лідер Народного руху України Вячеслав Чорновіл.

Шевченко – один зі сподвижників ідеї створення в Україні суспільного телерадіомовлення, автор “рамкового” закону про систему суспільних аудіовізуальних ЗМІ (1997), першого проекту Виборчого кодексу (1998), концепції роздержавлення українських ЗМІ (1999) та ін.

Член Національної спілки журналістів України (з 1982 р.), Національної спілки письменників України (з 2012) та Національної спілки краєзнавців України (з 2013 р.).

Заступник голови Української народної партії (голова – Юрій Костенко, 2010—2013).

Читайте також:
Помер знаний дисидент, політв’язень Юрій Бадзьо

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна