В Ананьєві відкрили перший на Одещині меморіал воїнам УНР. ФОТО, ВІДЕО

 

Фото: БФ Героїка

У суботу, 15 вересня, в місті Ананьїв урочисто відкрили перший в Одеській області військовий меморіал, присвячений воякам Армії Української Народної Республіки.

Про це повідомив у соцмережі організатор встановлення монумента – Благодійний фонд “Героїка“.

Почесну варту біля пам’ятника під час церемонії відкриття несли військові Збройних сил України та реконструктори, вбрані в однострої Армії УНР. Військовий оркестр Військової академії з Одеси виконав гімн нової армії “Зродились ми великої години”.

“На пам’ятнику викарбувані імена 106 вояків, які походять з Ананьївського повіту Херсонської губернії і в лавах Армії УНР боролись за незалежність України проти білих і червоних окупантів. Тепер військовий чин цих людей достойно відзначений”, – сказав Павло Подобєд, голова правління фонду “Героїка”.

Меморіал розташовується на в’їзді до міста. На білій колонні височіє орден Армії УНР Залізний Хрест “За Зимовий похід і бої”. Це перший орден в історії українського війська. Ним відзначали учасників Першого Зимового походу, що тривав під командуванням генерал-поручника Михайла Омеляновича-Павленка тилами білих та червоних військ в період із 6 грудня 1919-го по 6 травня 1920 року.

Меморіальний комплекс збудовано на пожертви, зібрані БФ “Героїка”. Автором проекту та виконавцем робіт став учасник бойових дій, доброволець Олег Собченко з Черкащини. У будівництві допомагали місцеві волонтери.

“Ми увічнили серію переможних боїв, що відбулися 16-19 квітня 1920 року. Тоді, в результаті злагоджених дій ананьївських повстанців та підрозділів Армії УНР, українці заволоділи Ананьєвим та довколишніми селами, змусивши російських більшовиків залишити власні позиції. Цей бій уславив Одещину як місце перемоги української зброї”, – пояснив Собченко.

Вшанувати героїв українського війська зібралися представники місцевої та обласної влади, ветерани сучасної російсько-української війни, представники громадськості, гості з Києва.

“Частина мешканців містечка Ананьїв негативно сприйняла відкриття пам’ятника УНР, бо “бандерівцям” якомось пам’ятник. Хоча то були місцеві “бандерівці”, – відзначила журналістка Мар’яна П’єцух.

Читайте також:
Після критики ЗМІ Житомирська ОДА обіцяє реставрувати
занедбаний меморіал під Базаром до роковин трагедії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна