Завершено досудове розслідування у справі замаху на Бабченка

 

Правоохоронці завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом підготовки до замаху на вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка.
Про це 13 вересня повідомила Головна військова прокуратура України.

“Слідством установлено, що в період з 06.04.2018 по 30.05.2018 громадяни України Г. та П. (Борис Герман та В’ячеслав Пивоварник – “Н”), діючи за попередньою змовою групою осіб, на замовлення спецслужб Російської Федерації, з метою залякування населення, здійснили організацію готування до терористичного акту – вбивства із застосуванням зброї російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка”, – заявили в прокуратурі.

За даними ГВП, Пивоварник, перебуваючи з листопада 2017 року на території Росії, діючи під контролем і за завданням спецслужб цієї країни, передавав Герману інформацію та грошові кошти, необхідні для організації злочину, координував та контролював хід його підготовки.

У прокуратурі заявляють, що Герман зберігав у власному транспортному засобі та в орендованих ним складських приміщеннях вогнепальну зброю у кількості 12 одиниць (гранатомети РПГ-26, РПГ-22, кулемети і автомати Калашникова різних модифікацій) та боєприпаси в кількості 196 штук.

ГВП нагадує, що 29 травня “у встановленому кримінальним процесуальним законодавством порядку оперативним підрозділом Служби безпеки України проведено імітацію вбивства Бабченка”. Наступного дня затримали Германа. Йому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч.ч. 4, 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 КК України, слідчим суддею застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
8 червня повідомлено про підозру Пивоварнику – у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України.

“У зв’язку з тим, що П. переховується від органів слідства на території Російської Федерації, 19.06.2018 його оголошено в розшук.
Ухвалою слідчого судді від 09.07.2018 надано дозвіл на затримання П. і доставку до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою”, – ідеться в повідомленні.

Відповідно до твердження прокуратури, “вина вказаних осіб у повному обсязі доведена зібраними у кримінальному провадженні доказами (показаннями свідків, висновками судових експертиз, протоколами негласних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій”.

У ГВП нагадали, що в серпні прокурор уклав угоду з Германом про визнання винуватості у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч.ч. 4, 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258, ч 2. ст. 28, ч. 1 ст. 263 КК України (організація готування до терористичного акту, незаконне поводження з вогнепальної зброєю та бойовими припасами).

“У судовому засіданні Г. визнав свою вину у повному обсязі пред’явленого обвинувачення та дав детальні показання про всі обставини підготовки ним спільно з П. на замовлення «кураторів» з Російської Федерації вчинення терористичного акту, спрямованого на умисне вбивство А. Бабченка, а також щодо отримання замовлення на вчинення терористичних актів стосовно низки інших осіб.
Вироком суду 30.08.2018 вказану угоду затверджено та призначено Г. покарання у виді позбавлення волі строком 4 роки 6 місяців“, – нагадали в прокуратурі.

Водночас продовжується досудове розслідування, спрямоване на встановлення інших співучасників, причетних до організації вчинення терористичних актів, у тому числі й тих осіб, що перебувають на території Російської Федерації.

Читайте також:
“Поїв супчику, поїхав убивати”: “кілер” Бабченка вперше дав інтерв’ю

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна