Суд відпустив міністра Омеляна на поруки, зобов’язавши здати закордонні паспорти

 

Суд відпустив на поруки міністра інфраструктури Володимира Омеляна, підозрюваного у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації.

Таке рішення у п’ятницю ухвалила суддя Солом’янського райсуду Києва Ганна Сергієнко, повідомляє “Українська правда“.

Поручителями виступили міністр молоді і спорту Ігор Жданов та народний депутат від “Народного фронту” Федір Бендюженко.

Омеляна також зобов’язали здати закордонні паспорти.

Рішення судді оскарженню не підлягає.

Обвинувачення просило призначили Омеляну 5 мільйонів гривень застави, наказати йому здати закордонні паспорти та заборонити спілкуватись із певними свідками.

Представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Валентин Мусіяка наполягав, що така сума не є непосильною для міністра, адже на двох з дружиною вони задекларували значно більші кошти.

Також прокурор перелічив ризики, які обумовлюють заставу. На його думку, Омелян може переховуватись за кордоном, бо його діти мають громадянство інших держав (щонайменше двоє з трьох дітей міністра народжені у США), може тиснути на свідків, зокрема, своїх водіїв, впливати на розслідування.

Водночас, захист міністра просив суд взагалі не обирати йому запобіжний захід.

Адвокат долучив до матеріалів, зокрема, характеристику від прем’єра Володимира Гройсмана, рішення Нацагентства з питань запобігання корупції, яке не виявило порушень в декларації Омеляна.

“Жодних прямих показів свідків немає… Є рішення НАЗК, будь-яких зауважень немає”, – наполягав захисник.

Він також зауважив, що прокурор не надав доказів існування ризиків, та запевнив, що Омелян зацікавлений у завершенні справи, адже це є питанням репутації для нього.

Сам міністр, виступаючи в суді, сказав, що вважає справу політично вмотивованою та сподівається на об’єктивне рішення суду.

“Сьогоднішнім обвинуваченням я отримав індульгенцію, що я не скоїв жодного правопорушення, перебуваючи на посаді… Якби була бодай тінь підозри, то, я думаю, справа була б набагато гучнішою й цікавішою”, – заявив Омелян.

Провадження щодо себе він назвав порівняв із “боротьбою з бабцями в підземних переходах”.

Після оголошення рішення він сказав, що позбавлення закордонніх паспортів може заважати його роботі, зокрема, 15 вересня він має відбути у закордонне відрядження.

За запитання журналістів, чи видаватимуть Омеляну паспорти для робочих поїздок, прокурор відповів, що “не має на меті перешкоджати виконанню службових обов’язків”.

Як повідомляла “Новинарня“, в четвер, 13 вересня, міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що о 8:4о детективи НАБУ вручили йому підозру за незаконне збагачення, “користування чи придбання” машини для брата і недекларування проживання в будинку впродовж двох тижнів 2016 року.

У Національному антикорупційному бюро України пояснили, що міністрові вручили підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу України.

За даними слідства, ця службова особа, яка з 2000 року перебуває на державній службі, у період з 1.01.2000 по 26.04.2018 отримала 2,17 млн. грн. офіційного доходу, тоді як витрати її склали лише в період із 2008 року по 26.04.2015 щонайменше 3,45 млн. грн.

Детективи НАБУ з’ясували, що в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи.
Ідеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тис. дол. США та 25 тис. євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4 230 500 грн.

Крім того, слідство встановило факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які знаходяться у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн. грн., у 2016 – понад 8,024 млн. грн.
Крім іншого, міністр вніс недостовірні відомості про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску, придбаного в 2016 році.

Читайте також:
“Готовий до шляху Мандели”. Міністр Омелян відкинув обвинувачення, висунуті НАБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна