Мешканці ОРДЛО зможуть проголосувати на виборах президента й Верховної Ради, – ЦВК

 

На виборах президента і парламенту 2019 року проголосувати зможуть не тільки переселенці, а й мешканці непідконтрольної частини Донецької і Луганської областей.

Про це розповіли в Центральній виборчій комісії у роз’ясненні для ЗМІ, після того як ЦВК спростила процедуру голосування на виборах президента і парламенту для переселенців з Донецької та Луганської областей.

Зазначається, що процедура, яка дає можливість проголосувати на виборах поза місцем своєї реєстрації, описана в Додатку 1 до постанови Центральної виборчої комісії від 13 вересня 2012 року №893.

Згідно з нею, в такому випадку громадянин України повинен із паспортом звернутися в органи Державного реєстру виборців того населеного пункту чи регіону, де хоче проголосувати (список адрес з розбивкою по областях і районах вказаний на сайті Держреєстру).

Там громадянин повинен написати заяву з проханням тимчасово змінити місце його голосування.

До заяви треба долучити документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. У випадку з переселенцями йдеться про довідку переселенця.

Але постанова ЦВК від 5 вересня внесла поправку: додавати документи не потрібно.

“Виборці, чия виборча адреса розташована на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій і Луганській областях, межі та перелік яких визначаються президентом України в порядку, передбаченому Законом України «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях», можуть не докладати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування“, – йдеться в документі.

Варто зауважити, що виборча адреса на тимчасово окупованих територіях є не тільки у вимушено переміщених осіб, а й у тих, хто залишається жити на окупованій території ОРДЛО. І якщо при поданні заяви в Реєстр перші не будуть показувати довідку переселенця, то відрізнити їх від других не буде можливим.

Цей момент підтвердили в офіційній відповіді ЦВК на запит видання “Страна”.

Запитання звучало так: “Чи можуть мешканці Донецька, які не є переселенцями і постійно проживають у своєму місті, взяти участь у виборах президента, написавши заяву на зміну виборчої дільниці з Донецька на Маріуполь? Куди для цього потрібно звертатися?”

У відповіді ЦВК зазначається: “Так, зможуть, згідно з тим же Порядком тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси. У місті Маріуполі вони зможуть звернутися у відділ ведення Державного реєстру виборців, на території якого знаходиться дільниця, де вони хочуть голосувати”.

Також у ЦВК підтвердили, що ніяких інших документів, крім паспорта, брати з собою не потрібно.

І уточнили, що звертатися з заявами до Реєстру ще рано. Змінити виборчу адресу українці зможуть не раніше 31 грудня 2018 року – дати початку виборчого процесу. Але не пізніше, ніж за п’ять днів до голосування.

У серпні Міжнародна організація з міграції в Україні та Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України презентували спільне дослідження, згідно з яким участь у президентських і парламентських виборах 2019 року планували взяти лише 41% внутрішньо переміщених осіб.
Найпоширенішою причиною (31%), з якої переселенці не мають наміру голосувати на майбутніх виборах, є переконання в тому, що вони зможуть цього зробити як внутрішньо переміщені особи. Крім того, 24% повідомили, що не вірять у вибори або не довіряють владі, а 16% не знають, як голосувати в місці переміщення.

Читайте також:
Верховний Суд не дозволив переселенцям голосувати на місцевих виборах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна