Японія відкинула пропозицію Путіна укласти мир до повернення південних Курил

 

Президент Росії Володимир Путін запропонував Японії укласти мирну угоду в питанні приналежності південних Курильських островів РФ, однак Японія відкинула таку пропозицію.

Відповідну пропозицію, за даними росЗМІ, Путін оголосив під час виступу на Східному економічному форумі у Владивостоці 12 вересня.

“Давайте укладемо мирний договір, не зараз, а до кінця року, без будь-яких попередніх умов. А потім, на основі цього договору, як друзі продовжимо вирішувати всі спірні питання. Це полегшило б нам вирішення тих проблем, з якими ми не можемо впоратися 70 років”, – запропонував президент Росії, маючи на увазі територіальний спір між двома країнами.

Токіо з відповіддю не забарилося. Як заявив генеральний секретар кабінету міністрів Йосіхіде Суга, Японія не укладатиме мирний договір з Росією, доки не буде врегульовано територіальний спір.

“Ми будемо наполегливо продовжувати вести переговори на основі такого курсу — вирішити проблему з поверненням північних територій, а потім укласти мирний договір”, – заявив він.

Політик також зазначив, що японський уряд не коментуватиме кожне висловлювання російського президента.

Як відомо, суперечка за Курильські острови між СРСР/Росією та Японією триває з кінця Другої світової війни. Після війни всі острови були включені до складу Радянського Союзу (РРФСР), однак належність Росії південної гряди – островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан та групи островів Хабомаї – не має під собою  юридичних підстав.
Площа спірних островів становить близько 5 тисяч квадратних кілометрів.
У Японії відмовились від терміну “незаконно окуповані території” та називають спірні острови “зайнятими без юридичних підстав”

Читайте також:
Один із Курильських островів, проти найменування яких Кремлем
протестує Японія, названий на честь Героя України

Росіяни почали масштабні маневри на Курилах
перед японським Днем окупованих територій

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна