Росіяни почали масштабні маневри на Курилах перед японським Днем окупованих територій

 

На південних Курильських островах міністерство оборони Росії почало великі військові навчання, оголошені як “антитерористичні”.

Як передає “Радіо Свобода”, це сталося напередодні 7 лютого, коли в Японії традиційно відзначають “День північних територій” – на згадку про острови, окуповані РФ.

МО Росії на своєму сайті повідомляє , що під час навчань на Курильських островах військовослужбовці відпрацьовують “протидію умовним незаконним збройним формуванням”, у заході беруть участь понад 2 тисячі військовослужбовців, задіяно близько 500 одиниць техніки, в тому числі гелікоптери Мі-8АМТШ військових частин Східного військового округу, дислокованих у Сахалінській області.

“В ході тактичних етапів навчання відбудеться висадка вертолітно-штурмової групи на один з островів з метою вдосконалення навичок десантно-штурмової підготовки військовослужбовців в складних природно-кліматичних умовах. Крім того, військовослужбовці міжвидового угруповання військ здійснять пошук і блокування умовної диверсійно-розвідувальної групи на острові Кунашир. Навчання на Курилах триватиме до кінця поточного тижня “, – інформує МО РФ.

У зв’язку з маневрами Токіо заявив Москві офіційний протест.

У заяві японського зовнішньополітичного відомства від 7 лютого, в “День північних територій”, зазначено, що російські військові навчання на Південних Курилах суперечать позиції Токіо, і тому Японія заявляє Росії протест.
При цьому прем’єр-міністр Абе, виступаючи в Токіо на загальнонаціональному мітингу за повернення “північних територій”, заявив, що в травні цього року планує відвідати Москву для спілкування з Володимиром Путіним і обговорення проблеми укладення мирного договору.

“Японія з усіх держав “Великої сімки” досі набагато менш активно, ніж інші, підтримувала режим санкцій проти Москви. Сіндзо Абе кілька разів натякав на “новий підхід” до контактів з Росією і на можливість саме в ситуації різкого охолодження відносин між Москвою та іншими західними столицями вирішити, нарешті, з вигодою для Токіо майбутнє хоча б двох південних островів Курильської гряди”, – передає “Радіо Свобода”.

Як відомо, протягом десятиліть після Другої світової війни всі японські уряди жорстко наполягали на тому, що головною та обов’язковою умовою для укладення мирного договору з Радянським Союзом, а потім із Російською Федерацією є повернення Японії островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групи дрібних островів та скель Хабомаї, які в Японії називають “північними територіями”.
На думку ж Москви, Південні Курили, що увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової, належать їй законно і їх статус не підлягає сумніву.

Читайте також:
Японія протестує через намір Кремля перекинути дивізію на Курили

Один із Курильських островів, проти найменування яких Кремлем
протестує Японія, названий на честь Героя України

Парубій на флагмані ВМФ Японії: У нас спільний ворог – путінська Росія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна