Європарламент починає обговорення санкцій проти Угорщини

 

Депутати Європарламенту 11 вересня обговорюють питання про можливе порушення Угорщиною основоположних принципів ЄС.
Як повідомляє Euronews, вже 12 вересня євродепутати проголосують за резолюцію, яка може позбавити Угорщину права голосу в Раді ЄС.

У доповіді, підготовленій євродепутатом від Нідерландів Джудіт Саргентіні, йдеться про корупцію в Угорщині, проблеми в конституційній, виборчій та судовій системах, погіршення ситуації зі свободою слова й тиску на громадянське суспільство.

За словами Саргентіні, у громадян Угорщини більше немає впевненості в тому, що їх уряд буде чесним і справедливим.

Влада Угорщини, в свою чергу, стверджує, що доповідь ґрунтується на брехні і фактичних помилках.

Перед початком дебатів прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступить із заявою.
За його словами, численні проблеми, про які йдеться в проекті резолюції Європарламенту, “давно вирішені”. Угорщина критику з боку ЄС називає “полюванням на відьом” – мовляв, “ліберальні еліти” мстять Будапешту за те, що той захищає національний суверенітет.

Звинувачення ЄС також стосуються антиміграційної політики Угорщини – зокрема нового закону “Стоп Сорос”, який криміналізує адвокатів і активістів, які допомагають переселенцям, що хочуть отримати в Угорщині політичний притулок.
Європейська комісія подала позов проти Угорщини в Європейському суді через недотримання Будапештом європейського законодавства у сфері надання притулку та процедури повернення мігрантів, пише “Європравда”.

Щоб запустити механізм санкцій проти Угорщини, резолюцію мають підтримати принаймні дві третини депутатів Європарламенту.

Якщо доповідь отримає достатню підтримку, тоді Раді ЄС доведеться почати своє власне розслідування передбачуваного порушення Угорщиною цінностей ЄС.

Стаття Лісабонського 7 договору про Євросоюз застосовується в разі порушення членом ЄС таких принципів як демократія, верховенство закону і дотримання прав людини. Це перша спроба застосування статті 7 в ЄС.

Читайте також:
Рада ЄС затвердила 1 млрд. євро для України. Угорщина голосувала проти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна