Путін погрожував Порошенку “розчавити” військо України, – екс-президент Франції

 

Президент Росії Володимир Путін під час переговорів у Мінську 11 і 12 лютого 2015 року з Ангелою Меркель, Франсуа Олландом і Петром Порошенком погрожував розчавити українське військо.

Про це екс-президент Франції Олланд написав у своїх мемуарах, пише “Тиждень“.

“Порошенко з Путіним постійно підвищували голос один на одного. Російський президент був так рознервувався, що став погрожувати остаточно розчавити військо свого візаві. Це виказало, що російські війська на Сході України є. Путін спохопився та взяв себе в руки”, — цитує видання мемуари французького президента.

За словами Олланда, Порошенко захищав суверенітет України, коли Путін вимагав автономію для частин східних українських регіонів.

“Порошенко невідступно боронив суверенітет своєї країни, тоді як Путін домагався автономії для повсталих провінцій і хотів відтягти припинення вогню ще на три тижні. Він був настільки негнучким, що заперечував свій прямий зв’язок із ватажками сепаратистів, казав, ніби не може за них вирішувати, вимагав, щоб із ними проконсультувалися“, — пише Олланд.

“Наміри Путіна були цілком очевидними. Він хотів зберегти свій вплив на російськомовні регіони [України] та максимально послабити проєвропейську владу в Києві”, – згадує екс-очільник Франції.

За його словами, західні переговірники сподівалися “припинити стрілянину та знайти компроміс, який зберіг би територіальну цілісність України”. Але переговори просувалися дуже повільно і з великою кількістю заперечень – було очевидно, що це в інтересах російської сторони.

“Я швидко зрозумів, що Путін хоче виграти час і відтермінувати припинення вогню на якомога пізніший час, щоб дати змогу сепаратистам оточити українську армію та завоювати додаткові позиції. Разом з Ангелою Меркель ми запропонували відновити переговори у вужчому форматі, відмовитися від вечері та якнайшвидше взятися до роботи”, – згадує Олланд.

“О сьомій ранку після безсонної ночі Путін і далі чіплявся за те, щоб перенести припинення вогню на пізніше, — згадує Олланд. — Щоб домогтися результату, ми аргументували вже запровадженими антиросійськими санкціями. Він вдавав, ніби не розуміє або не чує, про що ми. Врешті узгодили, що припинення вогню настане через чотири дні, а далі — відведення важкої зброї та обмін полоненими. Автономію провінцій відхилено”.

Аж раптом Путін заявив, що йому треба проконсультуватися з ватажками сепаратистів.

“Ангела Меркель крижаним тоном пообіцяла Путіну тривалу ізоляцію, — розповідає Олланд. — Той завагався та все шукав, як виграти час… Його мета — максимально послабити Київ, сподіваючись згодом побачити при владі команду, більш поступливу російським інтересам і віддалену від Євросоюзу”, – згадує екс-глава Єлисейського палацу.

За його словами найбільш Путін не хотів вступу України до НАТО та отримання нею зброї, яка могла б змінити баланс сил.

“Путін виходить подзвонити. Через кілька хвилин він повертається та повідомляє, що сепаратисти — ті самі, про яких він казав уранці, що їх не знає, — згодні“, – зауважив Олланд.

Крім того, у своїх спогадах екс-президент Франції, не вагаючись, називає винних у катастрофі літака МН17.

“За кілька місяців до переговорів, у липні 2014-го, ракета, випущена проросійськими бойовиками, ненавмисне збила в районі Донецька літак Malaysia Airlines, позбавивши життя 298 пасажирів, серед яких було 80 дітей” — написав екс-очільник Франції.

Читайте також:
Олланд: Пріоритет – не повернення Україні контролю за кордоном з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна