Труба відмовився призначати “політичних” кандидатів на посади в ДБР. Що це значить

 

Ярослав Юрчишин
виконавчий голова Transparensy International в Україні

(FB)

Очільник Державного бюро розслідувань Роман Труба не призначив 27 кандидатів на керівні посади в ДБР. Посилаючись на те, що вони не відповідають параметрам доброчесності. Наголосивши, що комісія, яка їх обирала, формувалася за політичним принципом.

Ці кандидатури повернені в комісії. Що вона буде робити – не зрозуміло. Скоріш за все, ці посади залишаться вакантними. Це не несе загрози зупинці запуску ДБР, бо 1/3 співробіників можна набрати і без керівного складу.

Крок сильний, звісно, не очікуваний для “кураторів”, які вже розписали собі структуру ДБР у свої сфери впливу.

Тобто шанс на те, що ДБР не стане подовженням рук МВС таки з’явився. Та при цьому важко уявити, що очільник ДБР обере тактику Артема Ситника “і один у полі воїн”. У жорстко-конкурентному середовищі треба шукати коаліцій. Подивимося, до кого Роман Труба таки долучиться.

Оптимальний сценарій – зміна законодавства, перезапуск комісії і оголошення нових конкурсів. І так, доцільно долучати до відбору керівних кадрів очільника структури. Бо персональна відповідальність – один з ключових принципів ефективної роботи. Звісно, за умови ефективного зовнішнього контролю.

Реалістичний сценарій – довго буде йти торг, тиск, в хід підуть судові справи (зокрема щодо призначення Романа Труби, якого обирала та ж сама “політична” комісія). І тут питанння, у кого буде більше стійкості. Все це триватиме до виборів, далі напруга впаде, і в новій політичній системі будуть вибудовуватися нові коаліції.

Песимістичний сценарій – конфлікт зайде в гостру фазу, яка вил’ється чи то у відсторонення Романа Труби чи демаршів його заступників, що представляють інші політичні групи ніж до недавнього часу він. Подальша дискредитація ДБР та реформи правоохоронних органів, яка і так не має високої підтримки.

Резюме: не варто ставитися до людей, яких призначають на надзвичайно впливові посади, як до своїх терміналів. Не всі вони, як члени НАЗК, готові просто займати місце. Апетит приходить під час їди 🙂

А взагалі варто обирати найкращих – в довготерміновому форматі це найкращі інвестиції у стійкість політичних та управлінських команд.

Читайте також:
“Усі свої”. Конкурсна комісія відібрала 27 керівників для ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна