Кулеметник Денис “Шумахер” із 93 омбр відновлюється після втрати ока в бою біля Богданівки

 

Кулеметник Денис із позивним “Шумахер” втратив око під час бою з російськими окупантами біля Богданівки на Донеччині. Це сталося 9 травня 2018 року.

Про долю 22-річного бійця розповіла прес-служба 93-ї окремої механізовнаої бригади ЗСУ “Холодний Яр”, в якій Денис служить із літа 2016 року.

“Денис завжди мріяв бути військовим, але через проблеми зі здоров’ям в армію його не брали. Утім, коли почалася війна, дуже рвався на фронт. Поправив здоров’я та підписав контракт.
Воював у Кримському. Там довелося попрацювати на великокаліберному кулеметі ДШК. А коли бригада вийшла на волноваський напрямок, остаточно перекваліфікувався на кулеметника. Його улюбленою зброєю став 12,7-мм НСВТ «Утьос», який хлопці називали «Біляш»”, – розповіли в бригаді.

“Від самого початку в мене не було ніяких ілюзій – розумів, що від поранення ніхто не застрахований. Ми всі це знали і морально були до такого готові. Головне, щоб не «200-й»”, – каже “Шумахер”.

Про обставини свого поранення він каже таке: “Бій 9 травня почався ще в середині дня. По нас били 82-ми та 120-ми мінами. Прильоти були дуже близькі – мало не в сам бліндаж по капонірах. Надвечір я заступив на чергування. По позиціях почав працювати снайпер, а прикриття здійснювалося із гаубиці Д-30. Я тоді кілька разів чув біля себе свист. І, зрештою, бойовик влучив у бійницю, і мене поранило осколком кулі. Зачепило око, а ще два осколки увійшли у руку – у м’які тканини”.

“Я одразу нічого не зрозумів. Просто збило з ніг. Подумав: живий – і нормально! Почав повзком пересуватися від позиції по окопу. Там до мене вже прибігли ротний і замкомандира батальйону. Єдине – я не міг відкрити очі”, – згадує Денис.

Усвідомлення того, що він втратив зір на одному оці, прийшло лише в лікарні Мечнікова у Дніпрі, куди його доставили гелікоптером з Маріуполя.

За словами кулеметника, він пережив поранення завдяки величезній підтримці близьких людей.

Денис має надію, що лікарям вдасться відновити зір на оці хоча б частково. Адже сам орган було втрачено не повністю.

Боєць сподівається на вдалу трансплантацію роговиці ока від донора. Таку операцію можна буде робити тільки через півроку.

“Можливо, ще піду воювати, якщо війна не скінчиться. Бо я дуже люблю свою роботу. Але спочатку треба дочекатися операції, а там буде видно. Звичайно, всі рідні категорично проти, щоб я знову йшов на фронт”, – визнає Денис.

Наразі “Шумахер” планує реабілітуватися після травми. Серед основних задач – вберегти зір на здоровому оці, адже на нього зараз лягає подвійне навантаження.

Під час урочистостей з приводу виходу бригади із зони проведення ООС у смт Черкаське Денису вручили державну нагоду – медаль “Захиснику Вітчизни”.

Читайте також:
Зустріч 93-ї бригади: почесне найменування, звільнені кілометри, сім полеглих

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна