Як шлюб депутатки з “Народного фронту” став частиною домовленостей із БПП по Ірпеню

Депутат ВР від фракції “Народний фронт”, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, екс-заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар вийшла заміж. Її обранцем став перший заступник міського голови міста Ірпінь Дмитро Христюк.
Про це молодята повідомили у “Фейсбуці” 25 липня.

За словами Сюмар, Христюк того ж дня вирішив звільнитися з посади заступника мера.

“Сьогодні Дмитро звільнився, оскільки вважає, що в родині достатньо одного “політика”, – написала Сюмар.

Насправді, свідчать громадські активісти Ірпеня, звільнення Христюка було результатом ширших політичних домовленостей, недарма воно збіглося в часі із заявою про майбутню відставку міського голови Володимира Карплюка та заміною прокурора Київщини Дмитра Чібісова.

“Це пакетна домовленість у верхах БПП і “Народного фронту”, – сказала в коментарі “Новинарні” адміністратор місцевого пабліку “Ірпінь Daily” Михайлина Скорик.

За її словами, Вікторія Сюмар таким чином “витягує” Христюка, якого переслідують правоохоронці.

Кримінальний “багаж”

Як відомо, Дмитро Христюк – політичний партнер мера Ірпеня Володимира Карплюка, який є фігурантом кримінальних справ, порушених Генпрокуратурою 2016 року, щодо оборудок із відчуженням керівництва міськрад Ірпеня й Бучі сотень гектарів лісу в передмістях Києва. Через рішення міськради Христюк деякий час навіть перебував під арештом.

Карплюк (ліворуч) і Христюк (праворуч). Фото з ФБ

“Він (Христюк) був заступником голови Київської ОДА. У 2015 році його покликали в Ірпінь, щоб він припинив незаконне будівництво на вул. Єсеніна (це незаконний будинок, який легалізували через квартири родинам загиблих). І через день він став першим замом в Ірпені.
Був ніким, Карплюк його змушував робити чорнову роботу й підписувати сумнівні документи, типу як із ФОПом, оформленим на мерця”, – розповіла Михайлина Скорик.

Ідеться про скандал, коли стало відомо, що за підписами членів виконкому Ірпеня Дмитра Христюка та Лідії Михальченко мільйони з бюджету було виділено ТОВ “Буденергосоюз”, зареєстрованому у 2016 році на Віталія Дасюка, який помер ще у 2012 році.

За словами Скорик, у 2016 році Христюка звинувачували в корупції за квартиру в сусідньому місті Буча і машину, які той “отримав-купив на гроші Карплюка, але не задекларував”.

“Він відповідав за АТОшників в Ірпені, тому всі схеми курирував по суті”, – каже активістка.

У серпні 2017 року Карплюк і Христюк пікетували прокуратуру Київської області. Тоді Христюкові вручили підозру, суд відправив його під нічний домашній арешт.

Дії посадової особи прокуратура кваліфікувала за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчиненого у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 205 (фіктивне підприємництво вчинене у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів вчинене у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 366 (службове підроблення вчиненому у складі злочинної організації), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Надалі справа “заглохла”.

Читайте також:
Після гучних обшуків Генпрокуратура вже не має підозр щодо мера Ірпеня,
він працює

Водночас Карплюк і Христюк – керівники політичної партії “Нові обличчя”, що є впливовою в багатьох місцевих радах Київської області.

Однак, за словами Михайлини Скорик, “два останні місяці Христюк був у конфлікті з Карплюком”.

Домовленість про три відставки

“Тепер є домовленість, що Христюк іде [з посади] сам, бо інакше буде звільнений. Іде у відставку також Карплюк.
Цим усім домовленостям [БПП і “Народного фронту”] не менше місяця. За це Карплюку зняли прокурора Чібісова, який його “щемив” – перед його (Карплюка) відставкою”, – пояснює Скорик.

Справді, прокурора Київської області Дмитра Чібісова, якого місцеві активісти вважали “ефективним”, усунули з посади 20 липня.
На його місце глава ГПУ Юрій Луценко призначив Максима Киричука, який до цього очолював прокуратуру Волинської області.

Володимир Карплюк

24 липня Володимир Карплюк оголосив у “Фейсбуці”, що 2 серпня складе повноваження Ірпінського міського голови – формально щоб зосередитись на політичній роботі та на виборах 2019 року балотуватися до Верховної Ради від мажоритарного округу, до складу якого входить Ірпінь.

При цьому, пише журналістка й місцева активістка Ірина Федорів, ідучи з посади, Карплюк “лишає Ірпінь не себе ж”.

“Він нікуди не дівається. Земля Приірпіння і далі буде приносити гроші його бізнесу. В Ірпені він залишає абсолютну ручну секретарку ради – злиденну депутатку “Нових облич” Анастасію Попсуй, яку так активно пропихав у проекті “Нові лідери”. А також депутата “Нових облич” Олександра Маркушина”, – зазначає Федорів.

25 липня про відставку заявив перший заступник мера Ірпеня Дмитро Христюк.

Журналістка Ірина Федорів пише, що перемовини Карплюка відбувалися з представниками Блоку Порошенка на обласному рівні.

“Приірпіння – пристолична земля, вкрита лісами, які є ласим шматком для дерибанників і організаторів схем. Рекреаційна зона, де відбувалися дерибани за участі місцевих “батьківщинівців”. За чотири роки влади жодного корупціонера і дерибанника не посадили. Незаконний дерибан лісу – це політичний товар, який допомагає домовитися на місцевому рівні представникам навіть тих політсил, які на національному рівні конфронтують. Оскільки за чотири роки жодного дерибанника не притягнули до відповідальності – рейтинг БПП в регіоні дуже низький”, – ідеться в блозі Федорів на “Українській правді”.

Вона зазначала, що під час конфлікту з Карплюком Христюк насправді не хотів іти з посади і мав у місті власні амбіції.

“Залишається питання, чи знає АП про те, якою ціною йдуть домовленості на рівні обласного осередку і корумпованого регіону, що [генпрокурор] Луценко назвав “гангстерським Чикаго”.
Це загрожує “зливом” кримінальних справ по Карплюку. І в результаті закінчиться провалом для всіх, хто досяг домовленостей із Карплюком, і перемогою одного Карплюка. Він працює лише на себе і на свій бізнес-інтерес. Він “кинув” навіть свого кума – мера Бучі екс-“регіонала” Анатолія Федорука, коли тікав від обшуків… Але комусь хочеться вірити, що він переможе наперсточника”, – пише Федорів.

Чого домігся Христюк

Ідучи з посади, Дмитро Христюк перелічив здобутки: “Ми (влада Ірпеня – “Н”) зробили прозорими надходження в бюджет, змусили всіх чесно платити податки і збільшили бюджет міста в 40 (!) разів, і ці гроші пішли на нові дороги, площі, парки, інфраструктуру (…) – понад 200 нових проектів розвитку за три роки”.

“В той час, коли ми працювали, наші опоненти опускалися навіть до «копання» в кухнях і чайниках. Ну, в кожного свій рівень, зрештою. Ці так звані «підприємці» знаходили собі «активістів» і постійно намагалися завадити розвитку міста. Але, попри все, наша команда робила свою роботу і показала результат”, – заявив перший заступник мера.

“Я прийшов з командою, ми йдемо командою. Впевнений, що мешканці нашого міста дадуть оцінку нашій роботі”, – зазначив він, додавши, що “далі продовжуватиме робити справи на благо Ірпеня, регіону та усієї країни вже в громадському секторі”.

Заодно Дмитро Христюк нагадав свої попередні місця роботи: “Дякую Богові за можливість чесно працювати на користь України та українців, як це робив впродовж життя – і в спецпідрозділі антитерору «Альфа» Служби безпеки України (2001-2005 – “Н”), і будучи радником міністра не найпростішого Міністерства з надзвичайних ситуацій, і очолюючи Баришівську районну раду (звідки звільнився в 2012-му у зв’язку з незгодою із політикою тиску Януковича), і коли був заступником “губернатора” Київщини з 2014 по 2015 рік, створюючи перші добровольчі батальйони та організовуючи їх забезпечення в зоні АТО… За посади ніколи не тримався і не боровся”.

39-річний Христюк також – президент Федерації змішаних єдиноборств України, перший віце-президент Всесвітньої асоціації змішаних бойових мистецтв (WMMAA).

Вікторія Сюмар, яка є одним із лідерів “Народного фронту”, розповідаючи в “шлюбному” дописі про чесноти Христюка, вказала, що знає його з 2014 року, “з найважчих часів свого життя”. Вона перелічила ті самі регалії “сильного й розумного чоловіка”, що й він сам, акцентувавши на “створенні перших добровольчих батальйонів (Андрій Тетерук тому свідок)” при Київській ОДА.

“І так, я пишаюся, що мій чоловік — дворазовий чемпіон світу з бойового самбо), поруч з ним — затишно і безпечно”, – додала депутатка.

“Ми маємо двох чудових доньок (від попередніх шлюбів) — Ніночку та Софійку Sophia Taran. А також ми спільно будемо допомагати виховувати синів Олександра Гуменюка — комбата 11-го батальйону “Київська Русь”, хрещеним татом яких є Дмитро після загибелі їхнього рідного тата. Тому діток вже п’ятеро, і це точно щастя, бо вони чудові”, – написала Сюмар.

Вікторія також розповіла, що зараз вони перебувають “у невеликій подорожі на декілька днів” і вкажуть це у своїх деклараціях (Сюмар, Христюк).

“Я бачу, як активізувалася зараз політична боротьба. І судові позови від Медведчука, і дуже дивні листівки від “Відсічі”, і стеження автівками зі знятими з зареєстрованих в “ДНР” номерах, і постійні стреси для моїх батьків, які все життя чесно працювали і яким точно нічого приховувати і які заробили на один будинок, і кажуть навіть про замовні кримінальні справи. Нехай. Політика — це завжди політика, розберемося”, – резюмувала депутатка.

Сюмар також вказала, “щоб вже зовсім не виникало питань”: у неї є одна квартира в Києві, в Дмитра — в Бучі; в неї одне авто Volvo, в нього — одне авто Toyota.

“При розлученні Дмитро все майно – будинок і дві квартири – залишив колишній дружині”, – зазначила Вікторія, додавши також, що допомагає своїй мамі добудувати будинок в Київській області, і “як тільки введемо його в експлуатацію, будемо святкувати всією родиною там”.

ОНОВЛЕНО. На запитання “Новинарні“, чи не пов’язані домовленостями відставки Карплюка, Христюка й Чибісова, а також їхній із Дмитром шлюб, Вікторія Сюмар відповіла: “Наші історії точно не пов’язані і не є частиною жодних домовленостей, крім наших з ним )))”.

Це другий шлюб Вікторії Сюмар. Вона була одружена з політологом Віктором Тараном, з яким розлучилася у 2017 році, продавши йому квартиру за більш як 1 млн. грн.

підготував: Дмитро Лиховій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна