Українці за рік стали значно щасливішими. СОЦІОЛОГІЯ, ІНФОГРАФІКА

 

Більше половини жителів України вважають себе щасливими.
Як передає “Новинарня“, про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, оприлюднені 25 липня.

У травні 2018 року “щасливими” або “скоріше щасливими” почувалися 63% жителів України, 16% – “частково щасливими, частково ні”, 17% – “нещасними” або “скоріше не щасливими”.

Порівнянні з опитуванням 2017 року частка щасливих збільшилася на 10 процентних пунктів – з 53% в травні 2017 року до 63% у травні 2018-го.

Однією з причин може бути деяке поліпшення матеріального становища населення: протягом року частка небідних зросла з 30% до 37%, зазначають у КМІС.

Соціологи помітили: чим вище рівень добробуту, тим більше людей почуваються щасливими.
Так, серед найбідніших (“не вистачає на їжу”) щасливими себе назвали 40%, серед малозабезпечених (“вистачає тільки на їжу”) таких 58%, серед людей із середнім доходом (“вистачає на їжу, одяг, можуть трохи відкладати”) – 74%, серед людей з доходом вище середнього (“можуть купувати дорогі речі”) – 85%.


*За 2012-2013 роки наведено середньорічний показник. Рівень щастя – відсоток тих, хто вважає себе щасливою / скоріше щасливою людиною. Рівень добробуту – відсоток тих, кому вистачає не лише на їжу та одяг.

Результати опитування свідчать, що молоді люди загалом щасливіші, аніж старші, і з віком рівень щастя знижується майже лінійно.

У 2018 році серед молоді віком 18-29 років щасливими почувалися 79%, серед тих, кому 30-39 років  – 72%, 40-49 років – 65%, 50-59 років – 57%, 60-69 років – 47%, старше 70 років – 45%.

“Зниження частки щасливих із віком пов’язане із погіршенням здоров’я, а також більш хистким матеріальним становищем і самотністю, які часто спіткають літніх людей”, – зазначають соціологи.

Стан здоров’я є дуже важливою умовою для відчуття щастя: серед тих, хто має дуже хороше здоров’я, щасливими почуваються 88%, серед тих, хто має дуже погане здоров’я, щасливими є лише 18%, зазначають у КМІС.

За місцем проживання, назагал дещо більш щасливими почуваються мешканці західних областей: у травні 2018 року в західних областях щасливими почувалися 68%, у центральному регіоні – 63%, на півдні – 59%, у східних областях – 60%.

Коментуючи результати дослідження, гендиректор КМІС Володимир Паніотто сказав: “Підвищення рівня щастя населення України не може не тішити.  Є, однак, можливість, що частина цієї динаміки пов’язана з методологічними причинами.  Попередні омнібусні дослідження, в яких були запитання про щастя,  отримані за допомогою паперових анкет”.

“У вересні 2017-го КМІС перейшов на більш досконалу технологію проведення досліджень – використання CAPI (Computer Assisted  Personal Interview).  І це дослідження теж проводилося за  новою технологією. Інтерв’юери проводили опитування за допомогою планшетів. Ця технологія дозволяє краще контролювати інтерв’юера за декількома параметрами (наприклад, GPS показує, чи він дійсно був у селі, яке потрапило до вибірки), і якість даних підвищилась. Але оцінити, чи має зміна технології суттєвий вплив на  зміну показників, ми поки що не можемо, це предмет подальших досліджень”, – сказав Паніотто.

Опитування щодо “щастя” Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів 18 по 30 травня 2018 року серед 2025 респондентів по всій Україні, крім окупованих територій, методом особистого інтерв’ю (CAPI– опитування за допомогою комп’ютера, без паперових анкет).
Похибка вибірки – не більше 3,3% для показників близьких до 50%, до 1,4% — для показників близьких до 5%.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна