Російську біржу криптовалют купує відомий бойовик “ДНР” Хавченко

 

Російську біржу криптовалют Wex, добовий обіг якої становить 20 мільйонів доларів, купує наближений до колишнього ватажка “ДНР” Олександра Бородая екс-бойовик Дмитро Хавченко, відомий під позивним “Морячок”.

Він планує перевести біржу в окупований Крим і за допомогою технології блокчейн нагалодити переведення коштів у всі невизнані республіки в обхід міжнародних санкцій.
А стояти за всією цією оборудкою може “скрєпоносний” російський олігарх Костянтин Малофєєв.

Про це пише російський сайт РБК у матеріалі Андрія Захарова “Биткоины для ДНР: ополченец Морячок покупает скандальную криптобиржу”, який “Новинарня” наводить у викладі зі скороченнями.

Кореспондент РБК зустрівся з Дмитром Хавченком у помпезному кафе Russe, що в готелі Ritz-Carlton за 300 метрів від Кремля. Під час розмови Хавченко постійно ховав праву руку за спинкою стільця: на війні на сході України він втратив два пальці.

Чотири роки тому він, тоді більше відомий як бойовик (у варіанті РБК − “ополченець”) із позивним Морячок, брав участь в процесі передачі малайзійській владі бортових самописців збитого в небі над Донбасом “Боїнга-777” рейсу МН17. З автоматом за спиною Морячок мовчки діставав їх зі звичайного білого мішка для цукру, поки світові ЗМІ знімали виступ тодішнього “прем’єр-міністра ДНР” Олександра Бородая.

Морячок передає “чорні скриньки” зі збитого малайзійського лайнера

Тепер Хавченко − криптобізнесмен-початківець. Він планує купити біржу Wex, правонаступницю біржі BTC-e, що лопнула після арешту в Греції за запитом Мін’юсту США росіянина Олександра Винника.

Звідки взялася біржа Wex і хто за нею стоїть

Біржа BTC-e, яку заснували невідомі користувачі з ніками dev та support, працювала з 2011 року по липень 2017-го і була найбільшим російськомовним майданчиком з купівлі й продажу криптовалют.
Історія біржі, оборот якої на піку сягав 66 мільйонів доларів на день, закінчилася катастрофою. 25 липня 2017 року грецька поліція, виконуючи запит мін’юсту США, затримала на пляжі на півострові Халкідікі росіянина Олександра Винника – одного з керівників BTC-e за даними американської влади.
Одночасно співробітники ФБР заарештували сервери біржі у штаті Нью-Джерсі, повністю паралізувавши її роботу. У США Виннику загрожує до 55 років в’язниці за звинуваченням у відмиванні від 4 до 9 мільярдів доларів.

Але вже в середині вересня 2017 року запрацювала дуже схожа на ВТС-е нова біржа – Wex.nz, яка взяла на себе зобов’язання перед клієнтами попередниці. Офіційним оператором біржі вказана сінгапурська компанія World Exchange Services, засновником якої значиться 31-річний уродженець Мінська Дмитро Васильєв. З 2012 року він жив у Китаї, і в останні місяці роботи BTC-e був одним із найбільших клієнтів цього майданчика, торгуючи в інтересах китайських партнерів: через нього проходили до третини всіх добових обсягів.

Коли Васильєв запропонував засновникам майданчика перезапустити біржу, ті погодилися, поставивши дві умови: вирішити проблеми з клієнтами BTC-e і допомогти визволити Винника.

Нова біржа повернула клієнтам старої криптовалютні активи на суму 500 мільйонів доларів, і вже до кінця 2017 року зі щоденним обігом торгів до 80 мільйонів доларів вийшла на 20-те місце у спику найбільших криптобірж світу.

Другу умову засновників ВТС-е Васильєв також виконував: зв’язався з адвокатом Винника Тимофієм Мусатовим, і той залучив його як експерта до судових слухань про екстрадицію арештованого росіянина з Греції у США.

Завдяки знайомству з Мусатовим, який є бізнес-партнером колишньої співвласнці “Лабораторії Касперського” Наталії Касперської, Васильєв увійшов у коло консервативних російських ІТ-підприємців, які виступають за жорсткий суверенітет російського інтернету. І шукав у цьому колі підтримку для своєї біржі, розуміючи, що без “даху” його бізнес у Росії приречений.

За даними РБК, “дах” знайшовся в особі власника групи “Царьград”, одного з творців “Ліги безпечного інтернету”Костянтина Малофєєва.

Від “Новинарні“: 44-річний російський олігарх Костянтин Малофєєв відомий своєю “скрєпоносністю” (концентрат якої ретранслює заснований ним телеканал “Царьград ТВ”). В інтернет-колах запам’ятався, серед іншого, скандалом: улітку 2012 року засновник соціальної мережі “ВКонтакте” Павло Дуров звинуватив Малофєєва в організації інформаційної атаки з метою примусити Дурова і партнерів продати свої частки в компанії.

Активно підтримував і підтримує російську агресію проти України, за що потрапив до міжнародних санкційних списків.
Скажімо, ватажки “ДНР” Олександр Бородай і Ігор Гіркін (Стрєлков) були очільниками бізнес-структур Малофєєва, а очолюваний ним благодійний фонд святителя Василя Великого надавав допомогу козацьким частинам, які воювали на боці самопроголошених республік.

22 липня 2014 року Головне слідче управління МВС України відкрило кримінальне провадження щодо Малофєєва за підозрою в створенні не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань (ст. 260 Кримінального кодексу України).

У березні 2015 року Малофєєв був нагороджений орденом “Республіки Крим” “За вірність обов’язку” (з формулюванням “за мужність, патріотизм, активну громадсько-політичну діяльність, особистий внесок у зміцнення єдності, розвиток і процвітання Республіки Крим і в зв’язку з Днем возз’єднання Криму з Росією”).

Активно підтрмує контакти з європейськими ультраправими. Зокрема, наприкінці травня 2014 року організував і модерував у Відні зустріч російських і європейських політиків крайньої правої орієнтації, а також сприяв засновнику французької партії “Національний фронт” Жану-Марі Ле Пену в отриманні кредит на суму 2 мільйони євро.

Костянтин Малофєєв. Фото: Петро Антонов/РБК

Намагаючись перевірити цю інформацію, кореспондент журналу РБК представився людиною, якій терміново потрібно купити біткойни на 240 тисяч доларів – за готівку. І з’ясував, що такі операції купівлі-продажу проводяться в торговельно-діловому центрі “Новинський пасаж” на Садовому кільці в Москві. Саме там (хоч і на іншому поверсі) розташований офіс групи “Царьград”.

Зв’язатися з самим Малофєєвим журналісту не вдалося – ні на дзвінки, ні на повідомлення у месенджері WhatsApp підприємець не відповів. Але невдовзі на міський номер редакції зателефонував чоловік, який представився Сергієм і запропонував обговорити ситуацію навколо біржі Wex із Дмитром Хавченком.

Хто такий Морячок

Після розпаду СРСР 52-річний уродженець Криму Дмитро Хавченко жив і працював у Києві. За його словами, в 1990-ті – першій половині 2000-х він працював у компанії “Ітера”, яка тоді займалася постачанням російського газу на Україну, певний час був керівником управління боргових зобов’язань.

У 2007 році він очолив київську фірму “Росукрбуд” – “дочку” російської СУ-155.

У 2012 році проти Хавченка було порушено кримінальну справу за статтею “шахрайство” (сам Хавченко стверджує, що претензії з боку правоохоронних органів виникли після його сварки з “високопоставленим партнером”). На сайті МВС України він досі числиться в розшуку у справі про шахрайство.

Хавченко розповів РБК, що в березні 2014 року Хавченко був активним учасником “кримського ополчення”, а в травні перейшов кордон і вирушив воювати в Донбас.

Тоді ж познайомився з Олександром Бородаєм – “прем’єр-міністром ДНР” з травня по серпень 2014 року. Як пише російське видання, Хавченко називає Бородая “другом” і “бойовим товаришем”, але подробиць свого перебування в Донбасі не розповідає. У серпні 2014 року після поранення йому ампутували два пальці.

У 2015 році Хавченко очолив кримське відділення “Союзу добровольців Донбасу”, керівником якого був Бородай.
Морячок входить до бази сайту Миротворець.

Хавченко запевняє, що криптовалютами захопився ще до війни в Донбасі. На його думку, технологія блокчейн дає можливість переводити гроші в усі невизнані республіки, минаючи санкційні небезпеки, – не тільки в “ДНР” і “ЛНР”, а й у Придністров’я, Південну Осетію та Абхазію.

В кінці квітня 2018-го Хавченко уклав з Дмитром Васильєвим договір про наміри, згідно з яким сторони попередньо домовилися про угоду з продажу біржі Wex.

Попередню суму угоди Хавченко назвати відмовився, співрозмовник в оточенні Васильєва каже про кілька мільйонів доларів.

При цьому Морячок запевняє, що планує придбати біржу за власні гроші, і не планує брати на це кредит ні у “Царьграда”, ні в будь-якої іншої структури, та й узагалі жодного стосунку до “Царьграда” не має.

У разі завершення операції команда біржі переїде в окупований Крим, а керуюча компанія буде перереєстрована, наприклад, в одній з невизнаних “республік”.

Хавченко також має намір вирішити питання власності з одним із засновників BTC-e – Олексієм із ніком support, який живе десь на Далекому Сході.

“Таємних власників більше не буде. Я вирішив стати криптомільйонером“, – резюмує Хавченко.

Васильєв підтвердив факт проведення переговорів і сказав, що з січня вже не бере участі в управлінні біржею, а відносини з партнерами зайшли в глухий кут, не уточнивши, про кого саме йде мова.
При цьому один з великих клієнтів Wex стверджує, що вирішував проблеми зі своїм обліковим записом на біржі з людьми, пов’язаними з “Царьградом”.

Хавченко підтвердив, що зараз має “якийсь вплив” на поточну роботу біржі, проте його недостатньо: зобов’язання з викупу токенів не виконуються, з початку року обсяг торгів упав зі 100 мільйонів доларів на добу до 20 мільйонів, причому справа не тільки в зниженні вартості біткойнів – Wex не втримала позиції в рейтингу найбільших майданчиків і з двадцятки впала в середину сотні (дані Coinmarketcap).

Морячок вважає, що це пов’язано з особистістю керівника: Васильєв, на його думку, хороший стартапер, але поганий управлінець. Після купівлі колишній бойовик обіцяє зробити з Wex “потужний і патріотичний проект”.

Читайте також:
Прокуратура й СБУ вилучили в Києві 400 біткоїн-ферм. Є сумніви, що це “терористи”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна