В Україні працюють над власним гранатометом “Ланцея”. ВІДЕО

 

Випробування вітчизняного станкового протитанкового гранатомета (СПГ) “Ланцея” відбулися ще у квітні на полігоні в Дніпропетровській області.
Його розробник та виробник – компанія ТОВ “Рубін-2017”, повідомляє Український мілітарний портал.

З опублікованих матеріалів можна зробити висновок, що “Ланцея” – копія або модифікація радянського станкового протитанкового гранатомета СПГ-9 “Копье” (“Спис”), що був прийнятий на озброєння в 1963 році.

Під час випробування “Ланцеї” була присутня комісія з офіцерів Міністерства оборони України, наукових співробітників та розробників гранатомета.

Повідомляється, що випробування відбулись успішно. Хоча коментатори на відео зауважують “залізячку”, яка відлетіла від гранатомета після єдиного пострілу.

СПГ “Ланцея”

СПГ-9 “Спис” калібру 73 мм призначений для ураження танків, самохідно-артилерійських установок та інших броньованих цілей, а також для знищення живої сили і вогневих засобів противника.

Він має низку модифікацій:

  • десантний гранатомет СПГ-9Д (індекс ГРАУ — 6 Г7)
  • модернізований гранатомет СПГ-9М (індекс ГРАУ — 6 Г13)
  • модернізований десантний гранатомет СПГ-9ДМ (індекс ГРАУ — 6 Г14)
  • модифікації з нічним прицілом ПГН-9 (індекс ГРАУ — 1 ПН52) — СПГ-9Н, СПГ-9ДН, ЗПГ-9МН і СПГ-9ДМН
  • на основі СПГ-9М було створено 73-мм гладкоствольну гармату 2А28 “Грім”, яка увійшла до комплексу озброєння бойової машини піхоти БМП-1.

Радянський СПГ-9 перебуває на озброєнні Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби та активно використовується з початку протидії російській агресії на Донбасі.
Після підписання Мінських домовленостей це фактично найпотужніша зброя, яку можуть використовувати сторони відповідно до мирних угод.

Читайте також:
“Укроборонпром” показав випробування бойового модуля “Дуплет”. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна