Європарламент затвердив систему платної реєстрації для безвізового в’їзду в ЄС

 

Європейський парламент 5 липня схвалив створення нової Європейської системи авторизації та інформації про подорожі (ETIAS) для поїздок до Шенгенської зони.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на сайт Європарламенту.

“Громадяни країн, які не є членами ЄС, звільнені від візових вимог, повинні отримати дозвіл перед поїздкою до ЄС відповідно до нових правил, підтриманих парламентом у четвер”, – йдеться у повідомленні.

Нова система, яка почне працювати з 2021 року, дозволить отримати додаткові перевірки безвізових мандрівників, а також осіб, які можуть становити небезпеку, нелегальних мігрантів чи осіб з епідемічним ризиком.

Громадяни понад 60 країн і територій, звільнених від візових вимог для в’їзду до ЄС, включно з Україною, повинні перед подорожжю до ЄС заповнити електронну форму, в яку внести особисті дані (зокрема ім’я, дату та місце народження, стать і національність), інформацію про документ для подорожей (термін дії, країна видачі), домашню адресу та контактну інформацію, а також вказати європейську країну з першим в’їздом.

Авторизація для подорожей коштуватиме 7 євро; для мандрівників віком до 18 років та осіб віком понад 70 років – безкоштовно. Вона буде дійсною протягом 3 років або до завершення терміну дії проїзного документа.

Заявник також повинен буде інформувати владу про будь-які засудження за серйозні кримінальні правопорушення (такі як тероризм, сексуальна експлуатація дітей, торгівля людьми або наркотиками, вбивства та зґвалтування), про перебування в конкретних зонах воєн чи конфліктів та будь-які попередні адміністративні рішення, які передбачають виїзд з країни протягом останніх 10 років.

У випадку терористичних злочинів термін буде продовжений до попередніх 20 років, і буде потрібно додаткове роз’яснення щодо дати та країни засудження.

Кожна заявка буде автоматично перевірена в усіх відповідних базах даних, щоб визначити, зокрема, чи не був використаний загублений чи вкрадений проїзний документ, а також чи не був виданий ордер на арешт особи. Переважна більшість заявників отримають дозвіл майже одразу.

Якщо під час перевірки буде позитивна відповідь на будь-яке запитання про кримінальні справи, поїздки в зони конфліктів та наказ про виїзд з країни, дані будуть перевірені вручну і буде оцінюватися ризик безпеки, міграції або епідемії.

Читайте також:
ETIAS для України: Євросоюз хоче змінити безвіз на “електронний віз”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна