Комітет Пашинського схвалив законопроект, який дозволяє СБУ блокувати сайти

 

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував народним депутатам ухвалити в першому читанні законопроект №6688, який дозволяє СБУ тимчасово блокувати інформаційні ресурси в інтернеті.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні в середу, 4 липня, інформує агенція “Інтерфакс-Україна”.

За словами одного з авторів проекту нардепа Івана Вінника (БПП), парламенту пропонується підтримати документ за основу з низкою застережень.

Зокрема, до другого читання необхідно вивчити висновки рішень Європейського суду з прав людини, врахувати вимоги Конвенції про основоположні права і свободи людини та продумати процедуру можливості оскарження відповідного рішення та визначити перелік статей Кримінального кодексу, за якими блокування сайтів може бути дозволене.

Законопроектомзапропоновано надати право Службі безпеки України за рішенням суду або в інших встановлених законом випадках блокувати доступ до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, які встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

Крім того, провайдерів телекомунікацій планують зобов’язати за власні кошти купувати і встановлювати технічні засоби, які визначить адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації за погодженням з СБУ.

Пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею, відповідно до якої підставою для блокування інформаційного ресурсу і видалення з нього інформації за рішенням суду буде поширення через цей ресурс інформації, “з використанням якої відбуваються тяжкі та особливо тяжкі злочини”.

Також проектом пропонується створити єдиний реєстр виконання судових рішень та застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Згідно із законопроектом, порядок блокування інформаційних ресурсів буде встановлювати Кабінет Міністрів України.

Авторами закону є депутати з Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Іван Вінник (БПП), Дмитро Тимчук та Тетяна Чорновіл (обидва – “Народний фронт”).

Багато журналістів і громадських активістів обурені законопроектом 6688 як “диктаторським”.

Читайте також:
Рік після заборони: число українців у соцмережах РФ зменшилось на третину

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна