Рік після заборони: число українців у соцмережах РФ зменшилось на третину

 

Майже через рік після заборони в Україні російських соцмереж та сервісів “Вконтакті” (VK), “Однокласники” (ОК), Mail.ru, “Яндекс” тощо, кожен третій український користувач соцмереж продовжує хоча б раз на місяць заходити до VK, кожен п’ятий – в ОК.

Про це йдеться в дослідженні “Української правди”.

За даними агентства We are social, станом на січень 2018 року соцмережами користувалися 29% жителів України – це 13 мільйонів осіб.
Із них досі велика частка припадає на “ВКонтакті” і “Однокласники”.

Проект Opinion Software Media рахує користувачів ПК і мобільних браузерів на Android.
За його даними, 40% українських інтернет-юзерів, які сидять у соцмережах, хоча б раз протягом березня 2018 року відвідували VK, а 23% – OK.

 

Компанія маркетингових досліджень Kantar TNS, яка рахує лише користувачів ПК, дає VK 30,91%, а OK – 17,55%

 

Як зазначається в матеріалі, з часу заборони в Україні обидві соцмережі втратили щонайменше 30% охоплення і продовжують щомісяця втрачати 1-2%.

 

Втрачають аудиторію й заборонені “Яндекс” та Mail.ru. У березні 2017 року вони входили у п’ятірку найпопулярніших серед українських користувачів сайтів – разом із Google, YouTube і VK.

Тепер Google фактично став пошуковим монополістом, посунувши “Яндекс” на 12-ту сходинку в рейтингу досліджень Kantar TNS.

 

А Gmail.com та Ukr.net як поштові сервіси посунули на 14-ту сходинку Mail.ru .

Водночас триває загальний приріст аудиторії соцмереж Facebook та Instagram.

 

Із січня 2017-го по січень 2018-го року кількість користувачів мережі “Фейсбук” збільшилася на 71% – до 13 мільйонів профайлів, а в “Інстаграмі” за той самий період додалося 16% користувачів.

 

Заборону на користування російськими соцмережами українські користувачі обходять переважно за допомогою Virtual Private Network (VPN). Це технологія, яка маскує реальну IP-адресу користувача своєю власною, шифрує всі дані і передає по захищеному тунелю, дозволяючи використовувати інтернет анонімно.

 

Чому українці так прагнуть залишатися “Вконтакті” й “Однокласниках”, попринаявність інших соцмереж?
На думку експерта в галузі інтернету, керуючого партнера агенції PlusOne Максима Саваневського, у російських соцмережах їх приваблює передусім нелегальний контент: музика, кіно, частково – порнографія.

“Є окремий сегмент людей, яким цікаве не так спілкування між собою, як отримання інформації з груп VK. Якщо у Facebook основна взаємодія крутиться навколо контенту, який створюють користувачі, VK – групоцентрична соціальна мережа”, – зазначає Саваневський.

Експерти наголошують: попри будь-які заборони, неплатоспроможна аудиторія, яка звикла сидіти у VK, там і залишиться.

А тим часом, згідно з ухваленим 2016 року “законом Ярової”, у Росії соцмережі і месенджери можуть розкривати персональні дані будь-якого користувача: логін, справжні ім’я та прізвище, паспортні дані, адресу проживання, прописки, коло спілкування користувача, IP-адресу.

Крім цього, російські соцмережі можуть розсекречувати листування користувачів, записи аудіорозмов, файли, якими вони обмінюються, і дані про платежі.

Читайте також:
Інтернетом користуються менш як 60% українців, Facebook-аудиторія – 13 млн.
ДОСЛІДЖЕННЯ

Facebook масово блокує акаунти українських громадських діячів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна