На хуторі Обирок почався фестиваль “Кіносарай” пам’яті режисера Леоніда Кантера. ПРОГРАМА

 

На мистецькому хуторі Обирок, що в Бахмацькому районі Чернігівської області, в п’ятницю, 29 червня, почався кінофестиваль “Кіносарай”, присвячений покійному режисеру Леоніду Кантеру. Саме тут він пішов із життя 4 червня.

“Цього літа фестиваль є особливим. З нами немає Леоніда Кантера. Леонід попросив нас усіх зібратися на кінокемпі без нього і провести дуже світлий позитивний фестиваль.Тож усі, хто любив Леоніда та його “країну мрій” Обирок, приїхали 29 червня зустрітися та радісними спогадами і хорошим кіно згадати найкращого документаліста і продюсера України”, – зазначено на ФБ-сторінці події.

“Кіносарай” триватиме до 2 липня.

Для учасників фестивалю передбачається проживання в наметах та “хатах-хостелах” і перегляд кінострічок у “кіносараї”. Тут глядачі сидять або лежать на запашному сіні і дивляться фільми на великому екрані.

У програмі фестивалю – перегляд українських фільмів “Припутні”, “Жива ватра”, “Стрімголов”, українська мультиплікація, кінематографічні майстер-класи тощо. Також демонструються стрічки, присвячені Леоніду Кантера та ув’язненому у Росії режисеру Олегу Сенцову.

Згідно з анонсом, кожен ранок у рамках фестивалю розпочинається запливом уздовж Полковничого озера та йогою.

Гостями фестивалю є чилійський репер Ser y Ester, гурт Ot Vinta та інші музиканти.

 

Як зазначила організаторка Катерина Мізіна, на кінофестиваль зібралися близько 150 учасників.

Фестиваль називають прощанням із режисером Кантером, який 4 червня здійснив самогубство на хуторі Обирок.

Леонід Кантер (1981-2018) народився у Києві.  Закінчив Київський природничо-науковий ліцей №145.
На першому курсі університету (1998 р.) працював журналістом та ведучим у Національній телекомпанії України.

У 2003 році заснував кіностудію “Лізард філмс”, яка зняла близько 50 коротометражних, кілька повнометражних та документальних стрічок.

Серед найвідоміших кіноробіт режисера – фільми “Добровольці Божої чоти” (про добровольців) та “Міф” – про бійця АТО, оперного співака Василя Сліпака.

У 2007 році Леонід Кантер оселився на хуторі Обирок у Чернігівській області та перетворив його на мистецький хутір – творче поселення, де збирав друзів з усього світу, організовував фестивалі, мистецькі заходи, творчі школи та народні свята.
Серед найвідоміших – фестиваль “Хліб своїми руками” та перший афро-етнічний фестиваль “Мама Африка”.

Читайте також:
Кантер зняв свою смерть на відео й просив “не робити поминальних церемоній”

Самогубство Леоніда Кантера: “Я вірю, що він скоїв це”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна