На Житомирщині затримали контрактника, який викрав дорогоцінні елементи із ЗРК “Тор”. ФОТО

 

У військовій частині в селищі Городок на Житомирщині правоохоронці затримали контрактника ЗСУ, який викрав коштовні елементи із зенітного ракетного комплексу “Тор”.

Як повідомили “Новинарні” в прес-службі військової прокуратури Центрального регіону, затримання військовослужбовця відбулося в середу, 27 червня. Його проводили військові прокуратури Житомирського гарнізону разом зі слідчими Радомишльського райвідділу Нацполіції.

“Встановлено, що упродовж двох тижнів червня 2018 року військовослужбовець- контрактник, майстер майстерні однієї з військових частин, розташованої у смт Городок Радомишльського району, маючи вільний доступ до бойової техніки, яку він обслуговував, демонтував та викрав з бойової машини 9А330 «Тор» блоки з електронними платами та елементи плат, які містять дорогоцінні метали: срібло, золото та платину“, – повідомили в прокуратурі.

Зазначається, що “своїми протиправними діями затриманий призвів до неможливості повноцінного функціонування” зенітного ракетного комплексу.

Викрадені елементи:

ЗРК 9А330 Тор - Городок - викрадені елементи ЗРК 9А330 Тор - Городок - викрадені елементи _
<
>

Крадієві готують повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 410 Кримінального кодексу України та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У згаданій статті ККУ ідеться про “викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна або заволодіння ними шляхом шахрайства (…), що заподіяли істотну шкоду, якщо вони вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці…” – карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

Викрадені частини ЗРК виявлено та вилучено. У частині вживають заходів для відновлення бойового комплексу.

У прокуратурі нагадали, що ЗРК 9К330 “Тор” (за класифікацією МО США і НАТО — SA-15 Gauntlet (“Латна рукавиця”)) — всепогодний тактичний зенітний ракетний комплекс, призначений для вирішення завдань протиповітряної і протиракетної оборони на рівні дивізійної ланки, для прикриття важливих адміністративних, економічних і військових об’єктів, перших ешелонів сухопутних військ від ударів протирадіолокаційних і крилатих ракет, дистанційно пілотованих літальних апаратів, керованих авіабомб, літаків і вертольотів, в тому числі і виконаних за технологією “Стелс”. Може працювати як в ручному, за участю операторів, так і повністю автоматичному режимі.
Такі ЗРК радянського (російського) виробництва стали на озброєння з 1986 року. Вартість одного комплексу – близько 25 млн. доларів.

На початку російської агресії ЗРК “Тор” не використовувалися Збройними силами України, однак з часом були розконсервовані й “підняті” у підрозділи ППО, зокрема й на Донбас.
Так, у серпні 2017 року одна бойова машина ЗРК “Торі” була показана на виставці “Міць нескорених” на Хрещатику.
24 серпня 2017 року безпілотник ОБСЄ СММ середнього радіусу дії зафіксував п’ять зенітних ракетних комплексів, серед яких два 9К330 “Тор” і три 9К33 “Оса”, біля села Касянівка Нікольського району Донеччини (контрольована Україною територія зони АТО).

Читайте також:
Затримання сержантів за крадіжки в ЗСУ: радіостанції на Кропивниччині,
танковий захист – під Черніговом

 

 

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна