Український посол звинуватив генсека РЄ в піарі мундіалю. Той проситиме звільнити Сенцова

 

 

Росія використовує візит генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда для популяризації чемпіонату світу з футболу.

Про це заявив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба в коментарі “Укрінформ“.

“Виглядає так, що в загальній програмі візиту елемент використання присутності генсека Ради Європи – це частина піар-кампанії з просування чемпіонату світу. Якщо правда, що перебуваючи в Росії, генеральний секретар відвідав футбольний матч в рамках турніру, ми сприйматимемо це як його політичну позицію та ігнорування закликів до бойкоту цього чемпіонату через агресію Росії”, – сказав Кулеба.

У такому разі, зазначив посол, це означатиме, що для Ягланда “футбол у Росії важливіший за права людини”.

Як відомо, 20 червня генсек РЄ відвідав Москву, де зустрівся з президентом Путіним, міністром закордонних справ Лавровим та російською омбудсменкою Москальковою.

Як заявив заступник генсека РЄ Даніель Гольтген, у ході зустрічей з Лавровим та Москальковою Якланд закликав російську сторону звільнити українського політв’язня Олега Сенцова.

“Російська сторона вислухала цей заклик, проте не висловила щодо нього ні підтримки, ні заперечень”, – сказав заступник генсека.

“У понеділок Ягланд  подасть прохання про помилування Сенцова”, – зазначив Гольтген, нагадавши, що генсек як керівник РЄ має право це зробити згідно з Європейською конвенцією з прав людини, пише DW.

За його словами, Турбйорн Ягланд 25 червня подасть офіційне прохання до президента Росії про помилування Олега Сенцова, якого утримують у російській колонії. Про такий намір генсек РЄ заявляв у ході візиту до Москви 20 червня.

Прес-секретар генсека запевнив, що візит Ягланда до Москви не мав жодного стосунку до мундіалю.

Посол України Кулеба у свою чергу заявив: “Для нас найважливіша, звісно, змістовна частина візиту, тобто – про що домовилися, чи дійсно Росія піде на поступки. Якщо ми побачимо, що генеральний секретар насправді налаштований серйозно захищати права людини і права наших в’язнів, і це питання серйозно стояло на порядку денному, а не для галочки, то будемо вдячні й будемо працювати над реалізацією того, щоб наші політв’язні були звільнені, щоб Рада Європи відіграла свою правозахисну роль у цьому процесі”.

Читайте також:
У Путіна пояснили, в чому складність обміну Сенцова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна