У Казахстані бойовика “ЛНР” посадили на 25 років. ФОТО, ВІДЕО

 

Спеціалізований міжрайонний суд у кримінальних справах Карагандинської області Казахстану 30 травня оголосив вирок 32-річному жителю казахського міста Теміртау Микиті Степіну. Чоловік був визнаний винним в участі у військових діях на Донбасі на боці “ЛНР” та подвійному вбивстві у Казахстані. Йому присудили 25 років в’язниці, повідомляє радіо “Азаттик“.

Його друг, 32-річний Павло Левкутін, якого суд визнав винним у неповідоменні про вбивство, засуджений до трьох років позбавлення волі.


Сюжет казахського ТБ з фронтовими фото та відео Степіна

28 травня в своєму останньому слові головний фігурант сказав, що не міг вчинити інакше і “виконав борг честі”, коли поїхав на Донбас з метою “захисту мирного населення” від тих, хто, як він висловився, “знищував російське населення”. За словами Степіна, він не був найманцем, а поїхав туди добровольцем, почувши, що нібито бомблять міста Донбасу. Під час обшуку у нього вдома були виявлені “військовий квиток”, посвідчення про присвоєння козацького звання і нагорода “За визволення Донбасу”.

Адвокат Степіна Світлана Драч назвала обвинувачення неконкретним, сказавши, що слідством не встановлено, які саме порушення вчинив її підзахисний – участь у збройному конфлікті або ж у військових діях. За словами адвоката, обвинувачення не може бути побудовано лише на виявлених в ході обшуку документах і свідченнях обвинуваченого. Слідство, за її словами, навіть не доклало зусиль, щоб добути докази.

За версією слідства і обвинувачення, житель Теміртау Микита Степін навмисно і неправомірно брав участь в бойових діях на боці “ЛНР”. Після двох поїздок він повернувся додому в Теміртау, влаштувався на підробіток автослюсарем у гаражний бокс, де влітку 2017 року і сталося вбивство двох місцевих жителів. Обидва фігуранти втекли в Росію, де були затримані та передані казахській поліції.

Саме в ході розслідування вбивства з’ясувалося, що один з фігурантів “виїжджав в Східну Україну”. З приводу вбивства Микита Степін сказав, що нікого не хотів вбивати, але його “довели, і нічого більше не залишалося робити”. Другий підсудний, обвинувачений в неповідоменні про вбивство, сказав, що ніхто не хотів, щоб так сталося, що він зрозумів свою помилку і все усвідомив. Обидва підсудних не визнали пред’явлені позови потерпілих про відшкодування шкоди.

Потерпіла сторона – родичі вбитих в гаражі чоловіків – раніше заявила позови про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, мова йде про більш ніж 20 мільйонів тенге (близько 60 тисяч доларів). Родичі загиблих просили суд засудити підсудних до довічного ув’язнення.

“Підсудні, нехай і будуть перебувати в ув’язненні, але все ж вони зможуть жити, дихати, бачити, спілкуватися зі своїми родичами. А ось потерпілі вже цього не зможуть. Руслан Рустамов безпричинно був убитий. Вважаю, що Степін готувався до злочину – дістав пістолет, почистив його, а Левкутін все це бачив. Вважаю, тут був умисел. Але ж він міг вчинити по-іншому, не вбивати”, – сказала на дебатах Олена Мурадян, адвокат потерпілого Рустамова.

У дебатах прокурор Елдос Жаппар просив суд засудити Микиту Степіна за цими двома звинуваченнями до 25 років позбавлення волі. Для другого підсудного – Павла Левкутіна, який звинувачується в неповідоменні про вбивство, – прокурор запросив п’ять років позбавлення волі.

Читайте також:
У Молдові посадили 8 людей, що воювали на Донбасі за сепаратистів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна