Поліція показала, як футбольні клуби “купляли” результати матчів. ВІДЕО

 

Міністерство внутрішніх справ розкрило деталі масштабних обшуків у справі про футбольну корупцію, що відбулися вранці 22 травня. Поліцією та прокуратурою було проведено 40 обшуків на території 10 областей. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу МВС.

З 52-х футбольних клубів, що грають у чотирьох українських лігах, під підозру у приченості до договірних матчів потрапили 35. Матчі з “фіксованим” результатом проводили 5 злочинних угруповань.

“До складу злочинних груп увійшли президенти футбольних клубів, колишні та діючі гравці, арбітри, тренери, комерційні структури та громадяни України. Так, оперативники Департаменту захисту економіки Національної поліції України, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції та ГПУ встановили понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних “схемах” та причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодах” ‑ пояснив голова МВС Арсен Аваков.

На таких матчах учасники злочинних груп могли швидко заробити великі гроші. Знаючи майбутній результат гри, вони, особисто або через довірених осіб, робили ставки на ресурсах букмекерських контор, які зареєстровані в країнах Азії. У грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до 5 мільйонів доларів на рік. У зв’язку з анонімністю, непрозорістю та безконтрольністю саме азіатський ігровий ринок є найбільш популярним серед футбольних корупціонерів.

Суми “винагород” за перемогу у матчі або “нічию” коливалися від 30 до 100 тисяч гривень.

“Так, наприклад, представник ПФК “Суми” запропонував арбітру 30 тисяч гривень за “нічию” та 100 тисяч гривень за перемогу клубу у матчі ПФК “Суми” ‑ ФК “Волинь”. В подальшому даний клуб став переможцем, а арбітр одержав обіцяну “винагороду”, ‑ додав міністр.

Засвітився у справі і МФК “Миколаїв”. За перемогу у матчі МФК “Миколаїв” ‑ ФК “Геліос” арбітру було перераховано на картковий рахунок 50 тисяч гривень.

Особам організаторів планується повідомити про підозру за ч. 4 ст. 368-3 (підкуп особи, яка надає публічні послуги) та ч. 1 ст. 369-3 (протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань) Кримінального кодексу України.

Міністерство підготувало та оприлюднило відеоролик із доказами проведення договірних матчів, а також списком причетних до скндалу клубів.

Читайте також:
Зірваний матч у Черкасах: поліція затримала ветерана АТО, який не потиснув руку Порошенку. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна