Спецпредставник Вашингтона пояснив, чому США не приєднуються до нормандського формату

 

Сполучені Штати перебувають у постійному контакті з європейськими партнерами з українського питання, і Захід єдиний у тому, щоб спонукати Росію до переговорів та припинення агресії. Водночас Європа обрала “тактику маленьких кроків”, а США реалізують “більш амбітний” підхід у спілкуванні з Москвою стосовно війни в Україні.
Про це розповів спецпредставник США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю “Голосу Америки”.

На запитання про те, чи варто США приєднуватися до “нормандського формату” (Україна, Німеччина, Франція, Росія), Волкер відповів, що Вашингтон контактує з усіма учасниками переговорів.

“Ми маємо постійний діалог з Україною, дуже часто говоримо з Великою Британією, Канадою, Швецією і, звичайно, з Францією та Німеччиною як партнерами в “нормандському форматі”, і ми ведемо діалог з росіянами. Тому я не думаю, що формальна участь в “нормандському процесі” не багато що змінить для нас, або для них”, – зазначив представник США.

“Цей інструмент – важливий та корисний, і ми намагаємось його посилити. Наприклад, ми спілкувались з французами та німцями стосовно їхніх цілей, і ми прагнемо їх підсилювати, наголошувати на окремих питаннях, таких, наприклад, як припинення вогню, відведення важкої зброї, які є важливими для них”, – розповів Курт Волкер.

Також він зазначив, що триває діалог і з Росією на більш стратегічному рівні, але безуспішно.

“Ми хотіли спілкуватись про більш широке припинення конфлікту, виведення військ, встановлення миру і повного виконання “Мінська”. Це – виклик вищого порядку, адже кінцевою метою є мир і безпека людей, які тут є і це стане можливим, коли територію буде повністю повернено Україні”, – розповів дипломат.

На запитання про те, чи розглянули б США прохання України увійти до “норманського формату”, Волкер відповів, що у Штатів із Францією та Німеччиною інколи є різниця в тактичному підході.

“Вони намагаються просуватись вперед маленькими кроками, намагаються проводити рівні переговори з обома сторонами, щоб зробити ці невеликі кроки. Це їхній підхід, і ми його підтримуємо. Ми також намагаємось більш амбітно підходити до вирішення всього конфлікту. Потрібно, щоб Росія прийняла основоположне рішення припинити конфлікт, і якщо ми цього досягнемо, ми, гадаю, зможемо досягти величезного прогресу”, – сказав Волкер.

“Що стосується долучення США до “нормандського формату”, вважаю, це має бути узгоджено з партнерами “нормандського формату”, включаючи Францію та Німеччину стосовно того, що це корисно. Але я не вважаю, що США мають проштовхувати себе на цю роль. Ми чудово спілкуємось навіть без статусу формального партнера”, – зауважив дипломат.

Він додав, що в разі, якщо всі учасники формату захочуть приєднання до нього США, “то, звичайно, в адміністрації це будуть розглядати”.

Читайте також:
Волкер обговорив з депутатами звільнення українських полонених

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна