“Суддя Януковича” розглядає справу проти СБУшника, який переслідував Тимошенко за газ

 

Оболонський районний суд Києва розглядає справу щодо співробітника СБУ Миколи Грабика, обвинуваченого у незаконному притягненні до кримінальної відповідальності Юлії Тимошенко. 

Справу розглядає суддя Владислав Дев’ятко – той самий, який розглядає справу про держзраду президента-втікача Януковича.

Як повідомив “Судовий репортер”, наразі в суді вже досліджено понад 120 томів письмових доказів зі 129.

Юлія Тимошенко має у справі статус потерпілої. На засіданнях присутній її представник.

Згідно до матеріалів провадження, 20 січня 2012 року – за часів президента Януковича – Микола Грабик як начальник слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Харківській області виніс постанову про притягнення Юлії Тимошенко до кримінальної відповідальності.

За версією слідства, у 1997 року, після обрання народним депутатом України, Юлія Тимошенко фактично залишалась президентом промислово-фінансової компанії “Єдині енергетичні системи України” та організувала заволодіння бюджетними коштами, замах на заволодіння бюджетними коштами, умисне ухилення від сплати податків, службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки.

У 1995–1996 роках “ЄЕСУ” була найбільшим імпортером природного газу в Україну з Росії та країн Середньої Азії.

В обвинувальному висновку 2012 року йшлося, що Юлія Тимошенко, обіймаючи посаду президента “ЄЕСУ”, спланувала і організувала злочинну фінансову схему, яка ґрунтувалася на імітації грошових розрахунків через кіпрський банк Golden Union Offshore Bank і підконтрольний Тимошенко “Південкомбанк”, президентом якого вона свого часу була. За версією слідства, “ЄЕСУ” завдала державі збитків в розмірі понад 30 млн. грн., а особисто Юлія Тимошенко не сплатила понад 681 тис. грн. податків.

У справі є завірені копії газових контрактів, підписаних Тимошенко від імені “ЄЕСУ”. Копії надані Росією в рамках міжнародної правової допомоги.

Грабика обвинувачують у тому, що він не вжив заходів для всебічного, повного і об’єктивного дослідження і виявлення як обставин, які викривають, так і тих, що виправдують обвинувачену. Йому інкримінується притягнення завідомо невинної особи до кримінальної відповідальності, поєднане зі штучним створенням доказів обвинувачення та іншою фальсифікацією.

Справу проти Грабика зареєстрували 14 березня 2014 року.

Сам Грабик у судовому засіданні сказав, що жодного злочину не вчинив. За його словами, він продовжує працювати в СБУ.
Захист наголосив, що за діями Грабика як слідчого здійснювався прокурорський нагляд.

Суд планує допитати обвинуваченого, саму потерпілу Тимошенко і свідків.

Юлія Тимошенко

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко була засуджена на сім років за перевищення влади і службових повноважень на посаді глави уряду при підписанні газових договорів з Росією. Після цього генпрокуратура порушила ще низку справ, пов’язаних з її діяльністю на посаді керівника “ЄЕСУ”. Зокрема, її також звинувачували у спробі перекласти борги “ЄЕСУ” за російський газ на держбюджет України.
28 лютого 2014 року після втечі президента Віктора Януковича Київський районний суд Харкова закрив “справу ЄЕСУ” у зв’язку з відмовою прокурорів від обвинувачення за відсутністю складу злочину.
14 квітня 2014 Верховний Суд України закрив “газову справу” Тимошенко за відсутністю події злочину.

Читайте також:
Суд не проти, коли Гройсман звинувачує Тимошенко
в участі у корупційних газових схемах

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна