Порошенко: Для Росії “Безсмертний полк” – підрозділ її гібридних військ

 

Акцію “Безсмертний полк” Москва розглядає “наче справжній підрозділ сучасних збройних сил Росії”.
Про це заявив президент Петро Порошенко у виступі на символічній церемонії перед проголошенням “першої хвилини миру” в День пам’яті і примирення 8 травня.

“Його (“Безсмертного полку”) місія – участь у гібридній війні, яку Москва веде різними методами і не лише проти України, але й проти Європейського Союзу, Сполучених Штатів, інших країн. І власне кажучи проти всього світу”, – сказав Порошенко.

Президент наголосив що добре розуміє почуття українців, які хочуть вшанувати пам’ять дідів і прадідів, котрі вибороли перемогу у Другій світовій.

“Але мушу ще раз застерегти дорогих співвітчизників, тих, хто не до кінця розібрався в усіх нюансах лукавої московської політики. Ту частину, яка ще ведеться на російську пропаганду та її підспівувачів з п’ятої колони різних політичних сил, які всередині країни, парламенту та за його межами. Вони думають не про вас і вашу гордість, вашу глибоку і вдячну синівську любов до ваших героїчних предків, а про свої геополітичні імперські агресивні цілі”, – сказав Петро Порошенко.

“Слід визнати, що кремлівські психологи вміють грати на природних емоціях людей. Я прошу вас, будьте обережні. І прошу, не дайте себе використовувати”, – додав він.

Петро Порошенко назвав відмінності у сприйнятті Другої світової війни Росією та Україною: “У них цю війну виграв Сталін. У нас цю війну виграв – народ. Їм, як довели всі повоєнні десятиліття, перемога над Гітлером була потрібна для того, щоб підкорити інші країни. І «визволителі» або взагалі забули піти зі звільнених територій, або час від часу вдиралися туди на танках, – як в Угорщині в 56-му, як у Чехословаччині в 68-му. А нам була потрібна лише власна свобода, власна незалежність, яку ми врешті-решт і отримали через 46 років після перемоги”.

Він додав, що росіяни “святкують у мілітарному угарі, агресивно наїжачившись на цілий світ, а ми відзначаємо ці дні разом з усією Європою”.

“Ми кажемо: «Ніколи знову». Вони кажуть: «Можем повторить». І це не пуста риторика, а реальне брязкання зброєю, в тому числі і залякування країн Заходу ядерним ударом”, – сказав президент.

Президент підкреслив, що до 22 червня 1941 року на різних фронтах Другої світової вже загинуло майже сто тисяч українців.

“Тому ми й розширили горизонт пам’яті, що для нас війна почалася 1 вересня 1939 року – коли дві сотні тисяч українців з Галичини та Волині стали до оборони Польської держави від нацистів”, – сказав Петро Порошенко.

Він нагадав, що упродовж майже двох років (1939-1941) сталінська Росія і нацистська Німеччина були союзниками, мали спільний парад на території розділеної Речі Посполитої.

Глава держави зазначив: “Дві тоталітарні імперії, коричнева і червона, прагнули світового панування. Одна – під свастикою. Інша – одержима комуністичною ідеологією, під кремлівською зіркою та під облудним прикриттям класового інтернаціоналізму. А Україна опинилася між молотом та ковадлом”.

Петро Порошенко наголосив, що сьогодні “складено та підсумовано і зворотну ціну перемоги”, яка спричинена не лише злодіяннями нацистів.

Він навів дані, які були оприлюднені спеціальною комісією при президенті Росії очолюваної колишнім фронтовиком, академіком і членом політбюро ЦК КПРС Олександром Яковлєвим. “Майже мільйон радянських солдатів були розстріляні своїми. Точніше – 954 тисячі. І головним чином йдеться про ні в чому не винних людей”, – навів данні цієї комісії глава держави.

“Ні, це не цей президент її створив, який вчора заступив де-факто на свій п’ятий термін. Працювала ця комісія у 90-х роках, коли Росія ще цікавилася своєю справжньою, а не лубочно-пропагандистською історією. Коли ще там було дозволено шукати складні відповіді на складні питання”, – сказав Петро Порошенко та закликав замислитися, “наскільки ж по-різному ми бачимо і відзначаємо одну й ту саму дату”.

Порошенко підкреслив: “Ми, українці, тихо, мирно, по-християнському згадуємо своїх предків, учасників, ветеранів війни”

“Разом з усіма і я цими днями пом’яну діда Івана. Івана Порошенка, який пройшов всю війну і вже після капітуляції в Берліні був поранений під Прагою. Пом’яну діда Сергія по мамі, який вже був старий для того, щоб його забрали на війну, але відправив всіх своїх синів, маминих братів, які є учасниками війни”, – сказав він.

По завершені виступу Президент оголосив символічну “Першу хвилину миру”. Після чого на площі перед Меморіальним комплексом “Національний музей історії України у Другій світовій війні” був запалений меморіальний вогонь пам’яті.

Глава держави також поспілкувався спілкування з учасниками  пам’ятного заходу. Серед них були керівники уряду, армії, інших силових структур, народні депутати, військовослужбовці, герої АТО та ін., передає прес-служба АП.

Читайте також:
“Марш фріків”. Представниця РФ на Євробаченні Самойлова
очолила в Лісабоні “Безсмертний полк”. ВІДЕО

У Мінську не дозволили проводити “Безсмертний полк”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна