Тимофій Милованов – про 5 проблем проекту “Нові лідери” на каналі Пінчука

 

Тимофій Милованов
почесний президент Київської школи економіки, член Ради Національного банку України, професор Піттсбургзького університету, співзасновник VoxUkraine

(FB)

“Нові лідери”. Хороший телепроект [ICTV]. З поганою репутацією на “Фейсбуці” (через присутність у наглядовій раді структури екс-глави АП Януковича, нардепа від “Опоблоку” Сергій Льовочкіна – “Н”).

Останні дні я поговорив з деякими учасниками проекту, з деякими учасниками наглядової ради та з деякими людьми, які критикують проект.

Я бачу такі проблеми в проекті.

Перше і головне. При відборі фіналістів виникає конфлікт інтересів. ICTV буде зацікавлене в більш медійних фіналістах, а рада НГО буде зацікавлена в більш смислових.
Більше драми та популізму, більше переглядів – чи більше розумних та технократичних.

На сьогодні немає чіткого механізму, як будуть відбиратись фіналісти.

Друге, деякі учасники наглядової ради мають негативну репутацію, особливо на ФБ.
На місці ради я би їх вивів. Не тому, що вони хороші чи погані, а тому що публічна репутація на сьогодні критично важлива для проекту.

Третє, в наглядовій раді є різні учасники. Вони ніби рівні, але деякі рівніші за інших. Деякі з них є більш активні і більше впливають на процес.
Я би це зробив прозорим і формальним – показав, чия ідея, хто засновник, хто відбирав наглядову раду, за якими критеріями, яка роль та повноваження ради (крім піару та легітимізації) і яка роль та повноваження найбільш активної підгрупи цієї ради.

Четверте, стосунки з телеканалом та власниками. Я би зробив прозорим стосунки та зафіксував правила гри. Хто пише формат шоу? Чи має наглядова рада право вето?
На сьогодні я не впевнений, що в ради є будь-який формальний механізм впливу на формат і зміст шоу (навіть якщо не буде питань із відбором кандидатів)

П’яте, фінансування. Там не тільки ресурси Пінчука. Багато хороших компаній дають фінансування.
Я би зробив прозорим, що саме вони отримують за це фінансування.

Останнє і теж найважливіше… Яка мета цього проекту? Створити нових лідерів?
Я не вірю, що телебачення створює лідерів. Лідерами стають через ідеї які резонують із суспільством. Якщо немає ідей, потрібне телебачення.
Але також це правда, що людей, у яких є ідеї, набагато швидше можна показати суспільству через телебачення.

Тому я вважаю проект дуже хорошою ідею із дуже слабким “корпоративним управлінням”. Перше – це запорука успіху, друге – провалу.

Читайте також:
Святослав Вакарчук зробив заяву щодо своїх політичних амбіцій. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна