ЄС може забрати в Грузії безвіз – через надмір прохачів притулку

 

Дедалі більше громадян Грузії подають необґрунтовані прохання про надання притулку в Німеччині з часу запровадження безвізового режиму з ЄС минулого року.

Як повідомляє Der Spiegel, згідно з офіційною статистикою, із січня по березень 2018 року 1771 грузин подав заявку про надання притулку в Німеччині. Торік кількість за аналогічний період становила 601 особу.

Кількість запитів про притулок з боку грузинів зросла також у Франції, Швеції та Італії.

“Це особливо делікатне питання, оскільки критики боялися саме такого розвитку. Вони також попередили, що безвізовий режим може бути використаний грузинськими злочинцями”, – наголошує видання.

Відтак Євросоюз може дійти до обговорення того, чи слід уперше застосувати щодо Грузії новий механізм призупинення безвізового режиму. Він може бути активований у випадку значного збільшення кількості необґрунтованих заяв про надання притулку або, наприклад, якщо іноземці викличуть проблеми з безпекою.

Низка європейських країн, зокрема, Німеччина, Ісландія та Швеція, висловлюють занепокоєння у зв’язку зі зростанням кількості скоєних громадянами Грузії злочинів та збільшенням кількості запитів про надання притулку.

У 2017 році із понад 6 тисяч заяв про притулок для грузинських громадян позитивне рішення ухвалене лише в 130 випадках.

У лютому уряд німецької землі Північний Рейн-Вестфалія вже закликав припинити дію запровадженого минулого року безвізового режиму з Грузією.

Єврокомісія наразі не вдається до радикальних кроків, а сподівається зменшити зловживання безвізовим режимом завдяки співпраці урядом Грузії.

Як інформувала “Новинарня“, безвізовий режим між Грузією і ЄС набув чинності 28 березня 2017 року.
Безвіз для України запрацював 11 червня.

Перед тим Євросоюз залишив за собою право задіяти механізм призупинення безвізового режиму, якщо з третіх країн збільшиться кількість нелегалів, необґрунтованих заявок про надання притулку чи їхні громадяни створять загрозу внутрішній безпеці ЄС.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна