Поїхали! Для українців стартував безвізовий режим з ЄС

 

Щойно, о 00:00 неділі, 11 червня, стартував безвізовий режим для громадян України з державами Європейського Союзу (крім Великої Британії та Ірландії) і Шенгенської угоди.

Як повідомляла “Новинарня“, запровадження безвізового режиму ЄС дасть українцям змогу їздити без віз до 34 країн Європи.

Отже, за наявності біометричного закордонного паспорта, отримання візи не вимагатиметься під час поїздок до таких держав:

Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Республіка Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Дозволений строк перебування в шенгенській зоні для власників біометричних паспортів – 90 днів на півроку (кожні минулі 180 днів).
Кількість візитів не обмежується. Але при цьому в країнах ЄС не можна працювати (для цього слід отримувати окрему візу, як і раніше) та залишатися на постійне проживання.

Читайте також:
Україна домовляється про безвіз із Гібралтаром. Косово залишиться “візовим”

Для безвізу із заморськими територіями Франції і Нідерландів
МЗС домовляється окремо

Окрім того, Україна веде переговори з ЄС про скасування плати за мобільний роумінг, щоб безвізові поїздки до ЄС стали доступними для більшої кількості українців. Про це на урочистостях з приводу початку “безвізу” на Європейській площі в Києві ввечері 10 червня повідомив президент Петро Порошенко.

Він також повідомив, що біометричні паспорти вже отримали більше 4 мільйонів громадян України.

“Це спростовує твердження, що українцям вони не потрібні. Вже 10% українців їх мають. І черга охочих аж ніяк не скорочується”, – наголосив Порошенко.

Водночас він попросив українців не хвилюватися, адже біометричних паспортів “вистачить на всіх” – їх будуть видавати і після 11 червня.

Читайте також:
“Дайте безвіз!” Значно зріс попит на біометричні паспорти
серед “російських” українців

Кримчани масово оформляють українські закордонні паспорти для “безвізу” з ЄС

“Бо в безвізу є початок, а кінця йому не буде! І ми всі в цьому впевнені. Бо я вірю в велике майбутнє сильної об’єднаної Європи, яка солідарна з нами, українцями”, – сказав президент.

Він також вважає символічним те, що вступ у дію безвізового режиму з ЄС відбудеться напередодні 12 червня – Дня Росії.

“В цьому є певний символізм. Ми нарешті незалежні один від одного політично, економічно, газово-енергетично, і навіть духовно нарешті ми вільні від їхніх «скреп»”, – вважає Порошенко.

“От нам, браття українці, й усміхнулася доля”, – сказав він.

Президент також процитував слова Михайла Лермонтова:

Прощай, немытая Россия,
страна рабов, страна господ,
и вы, мундиры голубые,
и ты, им преданный народ
.

Нагадаємо, раніше в суботу Петро Порошенко і посол ЄС Х’юг Мінгареллі запускали так званий “таймер безвізу”.

При цьому глава держави нагадав: щоб отримати безвізовий режим з ЄС, українці реформували країну й виконали план візової лібералізації, який містив майже півтораста пунктів.

“Переконаний, сьогодні за країну радіють на небі і Герої Небесної Сотні, і воїни, загиблі від російських куль на сході”, – зазначив Порошенко у промові.

Про те, які саме документи можуть знадобитися громадянам України при перетині кордону з “безвізовими” державами Європи, читайте в матеріалі
Шенгенський кодекс про кордони: які документи можуть вимагати у вас на кордоні з ЄС при безвізі.

Про те, як працює “безвіз” для громадян тих країн, які вже отримали безвізовий режим із ЄС раніше, розповідається в статті Готуємося до безвізового режиму. Як це працює в Молдові й Боснії.

Про подальші переваги, які може надати безвізовий режим українцям та Україні, читайте тут:

Побічні ефекти безвізового режиму, або Що очікувати від “безвізу” надалі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна