Лідери двох Корей провели історичну зустріч у “Будинку миру”: домовилися закінчити війну. ОНОВЛЕНО

оновлено

У демілітаризованій зоні на 38-й паралелі на Корейському півострові 27 квітня розпочалася зустріч президента Південної Кореї Мун Чже Іна з лідером комуністичної КНДР Кім Чен Ином.

Як повідомляє агенція Yonhap, Кім Чен Ин і Мун Чже Ін обмінялися рукостисканнями та увійшли в так званий “Будинок миру”.

Після переговорів лідери двох Корей візьмуть участь у церемонії посадки дерева на демаркаційній лінії між двома державами. Ця лінія була встановлена за результатами перемир’я в 1953 році. Дерево планується полити водою з двох боків кордону.

В офіційному повідомленні КНДР говорилося, що Кім Чен Ин готовий обговорити із південнокорейським президентом всі питання, які стосуються покращення відносин між країнами, досягнення миру, процвітання і возз’єднання на Корейському півострові.

ОНОВЛЕНО. Кім Чен Ин та Мун Чже Ін домовилися закінчити війну, яка формально тривала між країнами майже 70 років, та досягнути повної денуклеаризації Корейського півострова. На саміті вони підписали відповідну декларацію, повідомляє Bloomberg News.

Північна та Південна Кореї технічно залишаються у стані війни, оскільки війна 1950-1953 років закінчилася укладенням перемир’я, а не мирного договору.

Кім Чен Ин та Мун Чже Ін заявили, що наступного місяця вони проведуть військові переговори і будуть домагатися “поетапного роззброєння”, не надавши більш детальної інформації.
Вони оголосили, що планують формально проголосити резолюцію про завершення війни і перетворити нинішнє перемир’я на мирний договір до кінця року.

Обидві сторони “підтвердили свою спільну мету без’ядерного Корейського півострова шляхом повної денуклеаризації”.

“Південна і Північна Корея домовилися докласти зусиль для забезпечення підтримки і співпраці міжнародного співтовариства у справі денуклеаризації Корейського півострова”, – йдеться в заяві за підсумками зустрічі.

Стоячи поруч з главою Південної Кореї, Кім Чен Ин звернувся до міжнародних ЗМІ, заявивши, що дві Кореї – це єдиний народ, який повинен працювати разом задля возз’єднання.

“Ми не ті люди, які повинні протистояти один одному … ми повинні жити в єдності. Ми довго чекали, коли цей момент трапиться. Всі ми”, – цитує лідера КНДР CNN.

“Ми зможемо насолоджуватися миром і процвітанням на Корейському півострові, не боячись війни”, – додав Кім Чен Ин.

Читайте також:
КНДР заморожує ядерну програму й закриває полігон. Трамп задоволений

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна