“Повітряний поцілунок” для ОРДО: активісти запустили на Горлівку державний та червоно-чорний прапори. ФОТО

 

Людмила Кліщук
фото “Новинарні” і прес-центру штабу АТО

Минулими вихідними небо над окупованими територіями Донеччини майоріло величезними синьо-жовтим та червоно-чорним знаменами.
Громадські активісти та АТОвці прифронтових міст за допомогою кульок із гелієм передали “повітряний поцілунок” українцям в ОРДО.

Синьо-жовтий прапор – зі Світлодарська (в суботу, 14 квітня – в четверту річницю початку АТО), червоно-чорний – в неділю фактично вже з околиць тимчасово окупованої Горлівки відправили у напрямку цього міста та далі на обласний центр.

“Не бійтесь, ви вільні”

50 великих повітряних кульок, листівки “Не бійтесь, ви вже вільні!” та державний прапор України площею 60 кв. метрів (!) запустили в напрямку Донецька в рамках акції “Донбас – це Україна” громадські активісти й волонтери, АТОвці, школярі та небайдужі мешканці Світлодарська.

“Під гімн України та оплески учасників акції прапор піднімається в небо та бере курс на Горлівку. Навздогін активісти запускають у небо повітряний агітаційний пакунок, наповнений жовто-блакитною символікою та листівками.
За годину він розкриється у небі над окупованою Горлівкою та нагадає її мешканцям, що Донбас – це Україна”, – повідомляв про суботню акцію прес-центр штабу АТО.

За свідченнями очевидців, коли величезне синьо-жовте знамено піднялося на значну висоту, зловило попутний вітер у південному напрямку (Горлівка-Донецьк), із непідконтрольної території чулися постріли – свідчення того, що прапор із берега Вуглегірського водосховища пішов за адресою.

“Люди там стояли і плакали, коли побачили прапор. Вони плакали на тій стороні, бо вірять, що ми повернемось і допоможемо. Мені друзі дзвонять і просять пришвидшити звільнення”, – розповів ТСН військовослужбовець ЗСУ з позивним “Дід”.

“Прапор ОУН полетів на Горлівку,
ніби по аерокоридору”

Наступного дня поблизу Зайцевого, із поля в “сірій зоні”, де на горизонті вже видніються горлівські терикони, в небо запустили червоно-чорний прапор національно-визвольної боротьби.

Сюди з’їхався актив із Костянтинівки та Бахмута.

Волот

Співорганізатор цієї акції із позивним “Волот” – сам родом з окупованої Горлівки, наразі мешкає в Бахмуті. Розповідає, що ідея передати оригінальний “привіт” у рідне місто зародилася давно.

“Ще коли тривало залізничне сполучення із тими територіями, ми хотіли з друзями розмалювати залізничні вагони синьо-жовтими кольорами. Втім, потім розпочалася блокада, потяги перестали прямувати через лінію розмежування, ми не встигли втілити цю ідею в життя”, – каже чоловік.

Задум трансформувався, і на тимчасово непідконтрольну територію полетів червоно-чорний прапор розмірами 3 на 4,5 метри. Як і “світлодарський”, здійняли його в повітря синьо-жовті кульки, наповнені гелієм.

“Спочатку придбали сто надувних кульок, але прапор великий, важкуватий, тому довелося додати кульок. Загалом їх було майже дві сотні”, – розповідає організаційні моменти Волот.

Іще одна проблема під час таких акцій – вітер. Адже в умовах штилю чи “незручного” напрямку потоків повітря ідея провалилася б, прапор не злетів би чи попрямував у іншому напрямку.

“Ми були біля блокпосту поблизу Майорська. Хотіли під’їхати ближче, але військові не пустили, зауваживши, що тут можливі обстріли. Тому пішли в поле, де й запускали прапор із кульками.
Спочатку не було вітру, ми шукали потоки повітря. Зрештою, відійшовши далеко від шляху і ближче до лінії розмежування, вітер таки “зловили”, – каже учасник акції.

Прапор летів, кажуть очевидці, немов по повітряному коридору, у визначеному ініціаторами акції напрямку – саме в бік тимчасово окупованої Горлівки.

“Він піднявся метрів на 30-40, продовжуючи рух до сепарських позицій. Вони побачили його і почали стріляти, але не влучили”, – тішиться Волот.

“Було чутно постріли зі стрілецької зброї. Прапор продовжував рух у напрямку Горлівки. Ми дивилися за його польотом, доки він не зник з поля зору, аж за горизонтом. А там вже Горлівка. Прапор гігантський, а місто невелике. Його точно побачать чимало містян”, – розповів донбасівець. Місію виконано.

Читайте також:
Українські волонтери привітали Донецьк із Днем Незалежності
листівками з безпілотника

У Раді зареєстрували законопроект про використання і шанування
червоно-чорного прапора

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна