“Свято 12 квітня – одна з російських скрєп. Можливо, український День космонавтики варто перенести?”

 

Віталій Трубников
QA-інженер

(FB)

12 квітня святкують День космонавтики, бо цього дня у 1961 році росіянин Юрій Гагарін став першою людиною, що побувала у космосі. Але я цього дня згадую про українця Сергія Корольова, який був керівником радянської ракетно-космічної програми. Глибокі модифікації його міжконтинентальної балістичної ракети Р-7 досі є основою вже російської космонавтики. Так само як і космічні кораблі серії “Союз” досі використовуються для доставки людей на орбіту Землі з космодрому Байконур.

Сергій Корольов – людина складної життєвої долі. Він два роки провів у в’язниці під час сталінських репресій, де, власне, і було зроблене фото, яке я прикріпив до цього запису. Там йому на допитах слідчий скляним графином зламав щелепу.

Під час Другої світової війни Корольов працював у так званій “шаражці” разом із Туполєвим, де, фактично, теж знаходився у статусі в’язня. Незважаючи на це, після війни під його керівництвом було викувано ракетний меч для СРСР, завдяки якому Хрущов на весь світ погрожував показати “кузькіну мать” США.

Власне, про те, що ці здобутки належать Корольову, світ взнав лише після його смерті, оскільки ім’я керівника радянської космічної програми було засекреченим.

Тут цікаво провести паралелі з керівником американської місячної програми Вернером фон Брауном, який був німецьким офіцером СС і під час WWII запускав ракети Фау-2 на Лондон. Незважаючи на це, він отримав громадянство США і був цілком публічною персоною.

Взагалі, цікаво уявити, як виглядала новина про політ Гагаріна з точки зору простого американця у 1961 році. Мабуть, щось схоже на сучасну новину про запуск офіцера Північної Кореї на Марс. Сумнівне досягнення на фоні низького життєвого рівня і обмежених громадянських прав населення космічної держави. Хоча з точки зору людства, звісно, величезний прорив.

Зараз 12 квітня, на рівні з 9 травня, є однією з переможних “скрєп” російської пропаганди. Можливо, варто перенести святкування Дня працівників ракетно-космічної галузі України на 12 січня (день народження Корольова) чи на 19 листопада (дата польоту Каденюка)?

Читайте також:
Помер космонавт Леонід Каденюк, який двічі прокрутив Гімн України на орбіті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна