Інтерпол затримав керівника антимайданівських “тітушок” Саркісяна, – Аваков

оновлено

У Франції по лінії Інтерполу затримали Армена Саркісяна, якого українські правоохоронці вважають організатором “тітушок” під час Революції Гідності.

Про це ввечері 12 квітня повідомила “Українська правда” з посиланням на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

“Французькі колеги за нашим запитом затримали Саркісяна. Правда, він представився громадянином Вірменії, хоча український паспорт у нього також є, і отримав він його раніше за вірменський”, – розповів Аваков.

Армен Саркісян був затриманий на дорозі під час перевірки документів. Щодо нього обраний запобіжний захід – особисте зобов’язання виконувати всі судові приписи до 19 травня. До цього часу Генпрокуратура України має надіслати документи для його екстрадиції в Україну.

Арсен Аваков нагадав, що українські слідчі вважають Саркісяна одним з організаторів груп “тітушок”, які нападали і вбивали людей під час Євромайдану. Зокрема, вбивство журналіста В’ячеслава Веремія здійснила саме група Саркісяна. Нещодавно заарештований Юрій Крисін був “підшефним” Саркісяна.

Щодо Саркісяна є й інші кримінальні епізоди, зокрема щодо організації вибухів та інших злочинів.

Як відомо, в лютому 2015 року правоохоронці встановили особи керівників злочинних груп, які вербували “тітушок” для боротьби з активістами Євромайдану. Серед них був Армен Саркісян, який координував групи “тітушок”.

Саркісяна вважають близьким до колишнього нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Після Майдану Саркісян втік з України і переховувався у Росії.

Розкриття ОРЗ

Коментуючи новину про затримання Саркісяна, адвокат родин Небесної сотні Євгенія Закревська зазначила: “Тепер головне, щоб слідство вчасно надала необхідні матеріали, а Саркісян до того не втік від французьких правоохоронців. І його нормально екстрадували в Україну”.

Водночас Закревська назвала міністра Авакова “трєплом” та звинуватила його у розголошенні оперативної інформації.

“Просто цікаво – хто зі слідчих чи прокурорів ДСР, за чиїм дорученням, власне, і було оголошено Саркісяна в розшук, надав Авакову ПИСЬМОВИЙ чи хоча б будь-який дозвіл на розголошення результатів виконання такого доручення? Адже розшук підозрюваного, в тому числі і за допомогою Інтерполу – це ОРЗ (оперативно-розшукові заходи – “Н”)“, – написала Закревська у “Фейсбуці”.

Вона запропонувала депутатам прямим текстом записати в статтю 387 Кримінального кодексу України, “що вона поширюється не лише на слідчих/прокурорів і рядових оперів, а й на міністрів, генпрокурорів і взагалі всіх працівників МВС, НП, прокуратури, суду, яким може стати відома зазначена інформація”.

“А то, як на мене, зміни, внесені до ст. 387 КК в листопаді минулого року, досить безглузді – заборонили слідчим/прокурорам розголошувати таку інформацію в принципі (безвідносно наявності дозволу). А адмінпосади, включно з міністром, які не є учасниками процесу, але які реально володіють такою інформацією в силу виконання службових обов’язків і які реально її розголошують – так і лишились поза увагою. Що дозволяє Арсену Авакову й досі думати, що вся оперативна і службова інфа плюс таємниця слідства існує лише для того, щоб першому дати ефектну новину в ЗМІ чи написати прикольний постік”, – додала Закревська.

У свою чергу громадський активіст Роман Сініцин припустив, що Армена Саркісяна в Україні можуть ліквідувати як носія компрометуючої інформації.

У “Фейсбуці” він написав: “Чогось думаю, що після екстрадиції (якщо відбудеться) Армен Горловський може швидко тим чи іншим чином відправитись на зустріч з Максимом Курочкіним (російсько-український бізнесмен, кримінальний і політичний діяч, убитий біля суду в Києві 27 березня 2007 року – “Н”)“.

Звільнення за хабар ГПУ

Судовий репортер Ірина Салій нагадала про інший бік історії з Саркісяном: його ймовірне звільнення за хабар для ГПУ 2014 року.

Салій пише, що “НАБУ розслідувало справу щодо колишнього [першого] замгенпрокурора Миколи Герасимюка – провадження №52016000000000495 від 19.12.2016 за ч.4 ст.368. Перевірялась версія, що заступник генпрокурора отримував хабарі і купував нерухомість на сотні тисяч доларів у Словаччині і Хорватії. В кінці 2014-го була зламана пошта сина Яреми і самого Герасимюка. Із переписки видно, що з Герасимюком велись переговори щодо Саркісяна, який “готовий до всіх видів вирішення питань”. І Герасимюк цікавився, скільки клієнт готовий дати: “матч? хау?” (скрін додається)”.

Із листування видно, що, ймовірно, за зняття підписки про невиїзд із Саркісяна в липні 2014-го пропонувалося 100 тисяч доларів, а за закриття справи – ще 400 тисяч.

У коментарях зазначають, що таким чином із першим заступником генпрокурора листувався адвокат Максим Лавринович, син екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича.

“…В цей же час, у кінці 2014-го, накивав п’ятами самопроголошений мер Горлівки Володимир Колоснюк. Він був затриманий, сидів у СІЗО. Але заступник генпрокурора раптово закрив справу, чувака випустили, і він втік. Через два тижні Герасимюк зовсім втратив потяг до праці і подав у відставку. Через місяць генпрокурор Ярема скасовує постанову про закриття справи, бо то буцім помутнєніє у його заступника було… Тільки підозрюваного уже слід простиг…” – пише в соцмережі Салій.

За її словами, у відкритому доступі судового реєстру є ухвали 2017 року про запити НАБУ на міжнародну правову допомогу з приводу Миколи Герасимюка.

“Такі запити можуть довго виконуватись. Тому справу Герасимюка не варто скидати з рахунків. Тільки де сам Герасимюк?” – додає судовий репортер.

Прокурор Микола Герасимюк

Як писав Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), Микола Герасимюк під час перебування на посаді заступника генпрокурора Віталія Яреми, Герасимюк через офшорні компанії перераховував за кордон сотні тисяч доларів США, зокрема 500 000 доларів – на купівлю нерухомості у Хорватії.

Як випливає з оприлюдненого листування, саме 500 тис. коштувало звільнення керівника антимайданівських “тітушок” Армена Саркісяна.

Читайте також:
У Крисіна є правоохоронці-покровителі, – прокурор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна