Міжнародна федерація шахів вимагає відставки свого російського президента через санкції

Міжнародна федерація шахів (ФІДЕ) вимагає від свого президента, громадянина РФ Кірсана Ілюмжинова негайно піти у відставку.

Звернення опубліковане на сайті ФІДЕ.

Свою вимогу у керівництві Федерації пояснили фінансовими проблемами, яких ФІДЕ зазнала через те, що міністерство фінансів США запровадило щодо Ілюмжинова санкції.
ФІДЕ вказує на “несприятливий вплив на репутацію Міжнародної федерації, що підриває довіру шанувальників шахів”.

Питання про звільнення Ілюмжинова з посади було порушене на засіданні президентської ради організації 7-8 квітня в Мінську. За його відставку висловилися 14 членів ради.

Раніше розрахунковий банк Міжнародної шахової федерації, швейцарський UBS, попередив, що збирається в квітні закрити рахунки організації через санкції щодо Ілюмжинова.

У березні 2017 року інформація про його відставку з’явилася на сайті ФІДЕ, але Ілюмжинов назвав цей інцидент “провокацією”. Тоді ж він заявляв, що залишить свою посаду, якщо хтось доведе, що він є “перешкодою” для організації через санкції США.

Олігарх Кірсан Ілюмжинов був президентом і главою Калмикії (регіон Росії) із 1993-го до 2010 року.
Він обіймає посаду президента ФІДЕ з 1995 року.
У листопаді 2015 року США ввели санкції проти Ілюмжинова за нібито посередницьку допомогу сирійському уряду в купівлі нафти в ІДІЛ. Після цього Ілюмжинов подав позов до міністерства фінансів США про захист честі і гідності, вимагаючи 50 мільярдів доларів компенсації за моральний і матеріальний збиток від санкцій.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна