Забутий Зварич. Депутатом ВР знову став міністр Ющенка, який фінансував полк “Азов” і побив з ним горшки

 

Центральна виборча комісія зареєструвала народним депутатом від партії Блок Петра Порошенка Романа Зварича.

Про це 4 квітня повідомила прес-служба ЦВК. Відповідне рішення прийнято на засіданні Центрвиборчокому, яке провів його голова Михайло Охендовський.

Зварич відомий як депутат ВР чотирьох скликань від Народного руху і “Нашої України” та міністр юстиції у двох урядах за квотою президента Ющенка.
Утім 2014 року він був внесений до прохідної частини виборчого списку Блоку Порошенка передусім як один із керівників та спонсорів добровольчого батальйону “Азов” і так званого “Азовського руху”.

“Розглянувши відповідні документи, Комісія зареєструвала народного депутата України, обраного на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Зварича Р.М.”, – йдеться в повідомленні ЦВК.

Роман Зварич був включений до виборчого списку партії “БПП” під №82. Він заходить до Ради на місце, що звільнилося після призначення Валерія Пацкана головою Рахункової палати.

У списку БПП 2014 року про Зварича було сказано: народився 20 листопада 1953 року, освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в місті Києві, судимість відсутня…

Роман Зварич народився 1953 року у США в родині українських емігрантів, 1991 року приїхав в Україну, у 1992-му став один з організаторів Конгресу українських націоналістів. Із грудня 1995-го — член Центрального проводу НРУ, того ж року отримав українське громадянство.

У 1998-2012 роках був народним депутатом чотирьох скликань (III-IV – Народний рух України, V-VI – “Наша Україна”).

Був міністром юстиції в урядах Юлії Тимошенко у 2005 році і Віктора Януковича – у 2006-му (за квотою партії “Наша Україна”).
Тоді Зварич опинився в центрі скандалу, оскільки з’ясувалося, що він не має закінченої юридичної освіти.

Як соратник Віктора Ющенка, у 2006-2007 роках Зварич займав посаду представника президента у Верховній Раді.

У 2011 році вступив до партії “Фронт змін” Арсенія Яценюка.

Разом із дружиною Світланою Роман Зварич є значним бізнесменом.

Зварич і “Азов”

У 2014-2015 роках Роман Зварич фігурував у ЗМІ, на телеефірах та в контактах з органами влади як “радник полку “Азов”, носив камуфляж та атрибутику цього збройного формування.

Згодом він став керівником штабу “Цивільного корпусу “Азов”.

Згідно зі звітом “Благодійного фонду освітніх інновацій”, який очолювала Світлана Зварич, у 2014-2016 роках він витратив на “Азов” 93,7 мільйона гривень. У полку  дружина Зварича начебто мала позивний “Мама”.

2016 року Зваричі побили горщики з “Азовом” – як випливає з розслідування “Громадського”, причиною цього міг стати фінансово-майновий конфлікт навколо київського заводу АТЕК.

Співпраця родини Зваричів та “Азова” тривала приблизно два роки і на початках була взаємовигідною. Невдовзі після того, як у 2014-му частину території збанкрутілого непрацюючого підприємства зайняв “Азов”, на АТЕК зайшла Світлана Зварич зі своїм фондом, плануючи розгорнути виробництво та ремонт бронетехніки. Для цього у квітні 2015 року фонд Зварич заснував підприємство “Інженерна група «Азов»”.
При цьому, за словами керівників АТЕКу, Зварич та “Азовський рух” нібито вимагали від них благодійний внесок за звільнення території.

Директор заводу Лариса Іллєнко розповідає “Громадському”, що, закріпившись на заводі, “фонд [Зварич] почав грабувати інші цехи, окрім орендованого, здаючи верстати на металобрухт”.
Світлана Зварич частково це підтверджує, але каже — “збирала устаткування для ремонту бронетехніки по всьому заводу”.

“У 2015-2016 роках у конфлікт між акціонерами, інвесторами [АТЕКу] та Світланою Зварич залучалися активісти «Азовського руху». Роман Зварич на той час очолював новостворений «Цивільний корпус», який улаштовував мітинги з вимогою «припинити тиск» на підприємство”, – пише “Громадське”.

Світлана Зварич. Фото: Громадське

У січні 2016-го “Інженерна група” уклала з адміністрацією підприємства угоду про оренду, а в жовтні “Фонд освітніх інновацій” та “КВВ груп” (одна з компаній, що оспорює право власності на АТЕК) підписали договір про відступлення права вимоги на 85% акцій АТЕКу.

“Але плани Світлани Зварич на підприємство так і не втілилися. 21 жовтня 2016 року вона заявляє про захоплення виробничих приміщень «Інженерної групи» керівництвом заводу за допомоги «азовців» та «Грузинського легіону». З того часу ані вона, ані спеціалісти-танкобудівельники не можуть потрапити на підприємство”, – пише “Громадське”.

Фонд Зварич і “Азов” не коментують фінансові-майнові причини розриву, зокрема чутки про те, що їх поварив заводський металобрухт та його вартість.

При цьому дружина екс-міністра каже: “В нас були суто ідеологічні розбіжності. Я наполягала, щоб «Азов» пішов у підпорядкування Міноборони, а не МВС, поза тим, була проти розбудови на його базі політичного руху”.

БМПТ “Азовець” від групи Зварич. На його презентації був присутній сам міністр Аваков

При цьому Зварич заявляє, що в її “Інженерної групи” викрали знаменитий танк “Азовець” (дослідний зразок БМПТ – бойова машина підтримки танків), виготовлений 2015 року на території АТЕКу і призначений для ведення боїв в умовах міста.

Тепер “Інженерна група” Зварич змінила назву з “Азов” на “Арей” і базується в цеху в передмісті Києва, де веде роботу над спільним з Міністерством оборони проектом модернізації БРДМ.
Зокрема, на виставці “Зброя та безпека 2016” у Києві “Інженерна група «Арей»” представила бойову колісну машину “Гекон”, що є модернізацією БРДМ-2.

Аварія

18 жовтня 2015 року сталася дорожньо-транспортна пригода за участю Романа Зварича на трасі Київ-Чоп. За інформацією ЦК “Азов”, автомобіль Зварича намагалися зіштовхнути з траси невстановлені авто, які пересувалися кортежем з проблисковими маячками. З місця ДТП ці машини зникли.

Внаслідок зіткнення з вантажівкою автомобіль Зварича був сильно розбитий і загорівся, вантажівка перекинулася. Прес-служба “Азова” повідомляла, що стан Зварича та водія вантажівки був задовільний.

Читайте також:
Голова штабу “Нацкорпусу” Родіон Кудряшов:
Те, що ми будуємо – це феномен

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна