Більшість українців звинувачують у війні РФ, але не підтримують заборон російського. СОЦІОЛОГІЯ

 

Половина українців звинувачує у розв’язуванні війни на Сході Росію та її прихильників, третина вагається, а 15% – покладають провину на саме Україну.

Про це свідчить опитування, проведеного в лютому 2018 року Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО “Детектор медіа” за фінансування міністерства іноземних справ Данії (“Даніда”) та NED (США).

“52% дотримуються думки, що війну почали Росія та сепаратисти… 15% покладають провину на Україну, а третина має невизначену думку. Враховуючи, що від початку війни минуло чотири роки, це є негативним фактом”, – йдеться у звіті “Детектор медіа”.

Хто винен у війні

“43% вважають, що в Криму і “ДНР”/”ЛНР” переслідують українців та українськомовних (проти 10%, які вважають, що це в Україні переслідують росіян та російськомовних)”, – зазначають аналітики.

Крім того, 30% респондентів бачать наступ на свободу слова, 33% вважають, що в Україні забагато прокремлівських ЗМІ, а 38% не мають визначеної думки з цього питання.

Простежується радше неприйняття громадянами обмежувальних заходів:

  • 44% не підтримують заборони російських телеканалів (підтримують – 37%);
  • 46% не підтримують заборони російських соціальних мереж (підтримують – 30%),
  • 53% не підтримують заборони окремих артистів і російських фільмів (підтримують – 29%).

Тільки на заході України можна більш-менш говорити про певне домінування “проукраїнської” інтерпретації подій і про підтримку кроків керівництва.

Водночас навіть у випадку визначення, хто почав війну, 28% жителів західних областей або назвали Україну, або “не мають визначеної думки”.

Заборону на російські серіали/соціальні мережі/російських артистів підтримують на заході України лише трохи більше половини населення (52-56 %).

Уже в центрі України 55% звинувачують Росію/сепаратистів у початку війни (Україну звинувачують 14%, 31% “не визначилися”).

І якщо щодо заборони російських каналів переважає радше підтримка рішення, то у випадку серіалів, артистів і соціальних мереж більшість проти такого кроку.

На півдні і сході країни лише третина вважає, що війну почала Росія й сепаратисти (на Україну покладають відповідальність 17-18%, решта “не визначилися”). І більшість – проти обмежувальних заходів на російські телеканали, серіали/артистів й соцмережі.

 

Між тим, запровадження квот на українську мову на радіо і ТБ підтримують 33% українців, не підтримують – 43%.

Підтримка квот знижується з заходу на схід: якщо серед жителів західних областей 50% прихильно ставляться до цього (проти – 24%), то вже в центрі – 36% (проти 39%).

На півдні і сході України більшість населення (57% і 67%) виступає проти запровадження квот (а підтримують – відповідно, 22% і 14%).

 

 

 

85,7% жителів України вважають загальнонаціональні українські телеканали основним джерелом отримання інформації, свідчать результати того ж опитування.

27% українців отримують інформацію з українських інтернет-сайтів, 24% – із соціальних мереж.

Для ще 18% основним джерелом виступають особисті соціальні кола: родичі, друзі, сусіди, колеги.

Іншими джерелами користуються не більше ніж 8% населення. Зокрема, 5% респондентів зазначили, що вони отримують інформацію про ситуацію в Україні і світі з російських телеканалів.

Дослідження проводилося 5-21 лютого 2018 року за фінансування Міністерства іноземних справ Данії («Даніда») і NED (США). Опитування проводили в усіх регіонах України, окрім АР Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися лише на територіях, які контролює Україна. Загалом було опитано 2043 респонденти, які проживають у 110 населених пунктах України. Їх опитували у домівках респондентів із використанням планшетів.
Вибірка стратифікована, чотириступенева. До вибірки не включали окуповані території сходу та Крим. Статистична похибка – до 3,3%.

Читайте також:
В Україні скоротилося число охочих виходити на протест. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна